fallback

Облигационери на Украйна одобриха преструктурирането дълг на стойност 20 млрд. долара

Следващата седмица в Украйна ще започне мисия на МВФ

22:30 | 28.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Облигационерите по емисия държавни и държавно гарантирани еврооблигации на Украйна одобриха преструктуриране на дълга на стойност 20 млрд. долара, става ясно от съобщение на Министерството на финансите на Украйна. "Това е важно постижение, което ще подкрепи бюджетната ликвидност и финансовата стабилност на страната", посочва още институцията.

С предоговарянето на дълга и намаляване на лихвите Украйна пести 11,4 млрд. долара през следващите три години и 22,75 млрд. долара до 2033 година в операциите по обслужване на дълговете си. Облигационерите са одобрили номинална загуба от 37% от стойността на книжата, което намалява задълението с малко под 9 млрд. долара.

Новите облигации ще могат да се търгуват от датата на сетълмента - 30 август.

Украйна използва всички приходи в бюджета си за финансиране на бойните действия. Кредитите и финансовата помощ, която получава от своите партньори, Киев насочва за покриване на социалните разходи.

Преди две години Украйна се споразумя с кредиторите си за временен мораториум по плащанията на задълженията са срок от две години. Предоговарянето беше постигнато след пет месеца на разговори и две срещи между страните. Според изчисленията на Bloomberg след втората среща няма съществено колебание върху стойността на облигациите.

Графика: Bloomberg

Преструктурирането на дълга сега предвижда облигационерите да започнат да получават лихвени плащания по задължението най-рано през 2025 година.

Финансовият министър Серхий Марченко определени споразумението като "отчитащо интересите на всички страни", посочвайки че в процеса активно е участвал Международният валутен фонд (МВФ).

Мисия на фонда в Украйна започва през следващата седмица. Експертите ще трябва да решат дали да отпуснат следващия транш от 1,1 млрд. долара за Украйна.                                                                                                                       

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още