fallback

България планира да продаде доларови облигации за пръв път от над 20 години

Страната ще предложи и облигации, деномирани в евро, за срок от 8 и от 20 години

14:05 | 28.08.24 г.

България ще предложи деноминирани в щатски долари облигации за пръв път от 22 години, опитвайки се да запълни бюджетния си дефицит и да изплати падежиращ дълг на фона на продължителната политическа криза, съобщава Bloomberg.

Страната ще предложи 12-годишни ценни книжа, деноминирани в долари, както и облигации, деномирани в евро, за срок от 8 и от 20 години, в сделка, която може да бъде ценообразувана още днес (28 август), твърди агенцията, базирайки се на запознат източник. BNP Paribas, Citigroup, ING Groep NV и UniCredit управляват сделката.

България се готви за поредни предсрочни избори през октомври, седмите такива за три години и половина, тъй като политическите партии многократно не успяха да сформират стабилна коалиция с мнозинство. Служебното правителство, назначено във вторник (27 август), иска да покрие облигации на стойност 1,5 млрд. евро (1,7 млрд. долара) с падеж следващата седмица и да финансира планирания бюджетен дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Разговорите за първоначалните цени са били за около 165 базисни пункта над средната точка между цената на предлагане и купуване (mid-swap) за 8-годишните облигации, деноминирани в евро, 220 базисни пункта над средната точка за 20-годишните облигации в евро и 170 базисни точки над средната точка за 12-годишните доларови облигации, казва източникът, поискал анонимност, тъй като няма право да говори публично.

Припомняме, че предвиденият таван за нов дълг в бюджета за тази година е 11,7 млрд. лв., като реално необходимата сума вероятно ще достигне 9,5 млрд. лв., при условие че дефицитът не се окаже по-голям от заложените 5,8 млрд. лв.

Според индикативния календар на Министерството на финансите от юли до края на годината са планирани аукциони за 1,150 млрд. лева.

От началото на годината досега държавата набра общо 1,9 млрд. лева, а до декември сумата, с която държавата покрива дефицита в бюджета, ще възлезе на 2,150 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:46 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още