fallback

Държавният дълг на Италия стигна рекордните близо 3 трлн. евро

Задълженията се увеличават с над 180 млрд. евро от идването на власт на премиера Джорджа Мелони

16:30 | 16.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Държавният дълг на Италия е нараснал до рекордно равнище от близо 3 трлн. евро през юни, обяви централната банка на третата по големина икономика в Европа, съобщи БТА по информация на Франс прес.

Италианският дълг е достигнал почти 2,949 трлн. евро, което е растеж с 30,3 млрд. евро на месечна основа, обяви в комюнике централната банка.

Дългът, който спадна под прага от 2,7 трлн. евро през ноември 2021 г., нараства постоянно оттогава и се е увеличил с над 180 млрд. евро от идването на власт на премиера Джорджа Мелони.

През юни "увеличението на дълга отразява нуждите на държавната администрация" (15,3 млрд. евро), повишената необходимост от ликвидност на финансовото министерство (13,5 млрд. евро), както и ефекта от спредовете и премиите от емисии, индексираните спрямо инфлацията ценни книжа и динамиката на обменните курсове (1,4 млрд. евро), уточнява италианската централна банка.

Рим отчита противоречиви икономически показатели: спад на безработицата, по-високо равнище на заетост, увеличение на реалните заплати - макар да са под равнището от 2007 г., което е безпрецедентна ситуация сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), и инфлация, която е под средната за еврозоната, посочва АФП.

Икономическият растеж все пак остава умерен - с темп от 0,2 на сто през второто тримесечие. Правителството понижи през април прогнозата си до 1 на сто за тази година и 1,2 на сто за 2025 г. Италианската централна банка залага на 0,6 на сто през 2024 г., 0,9 на сто през 2025 г. и 1,1 на сто през 2026 г.

Възможностите за бюджетни маневри на италианското правителство са ограничени, а задлъжняването продължава да нараства, допълва АФП.

ЕС започна официално в края на юли процедура за прекомерен дефицит срещу Италия и шест други страни членки (Франция, Белгия, Унгария, Полша, Словакия и Малта).

Миналата година тези държави са прехвърлили прага за прекомерен бюджетен дефицит от 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), заложен в Пакта за стабилност, съгласно който дългът трябва да бъде до 60 на сто от БВП.

Италия е страната с най-голям дефицит за миналата година (7,4 на сто от БВП) , а държавният й дълг е един от най-високите в ЕС - 137 на сто от БВП, припомня АФП.

Засегнатите от дисциплинарните мерки страни трябва да изпратят до септември средносрочни планове за преодоляване на ситуацията.

ЕК ще обяви през ноември оценките си за тези планове с подробности за това как отново да бъде постигната бюджетна стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още