fallback

Чуждестранните инвеститори са изтеглили рекордни средства от Китай през второто тримесечие

Това вероятно отразява дълбокия песимизъм относно втората по големина икономика в света

11:25 | 12.08.24 г.

Чуждестранните инвеститори са изтеглили рекордна сума пари от Китай през последното тримесечие, вероятно отразявайки дълбокия песимизъм относно втората по големина икономика в света, съобщава Bloomberg.

Пасивите по преките инвестиции в платежния баланс на Китай са намалели с почти 15 млрд. долара през периода април-юни, като това е едва вторият път, когато тази цифра излиза на отрицателна територия, показват данни на Държавната администрация за чуждестранна валута, публикувани в петък. Те са свили с около 5 млрд. долара пред първите шест месеца на годината.

Ако спадът продължи през останалата част от годината, това ще бъде първият годишен нетен отлив поне от 1990 г., когато започват сравнимите данни.

Чуждестранните инвестиции в Китай се сриват през последните години, след като достигнаха рекордните 344 млрд. долара през 2021 г. Забавянето на икономиката и нарастващото геополитическо напрежение карат някои компании да намалят експозицията си, а бързото преминаване към електрически превозни средства в Китай също хвана чуждестранните автомобилни компании неподготвени, което кара някои от тях да изтеглят или да намалят инвестициите си.

Инвестициите се свиват въпреки нарастващите усилия на Пекин да привлича и задържа такива след най-малкото регистрирано увеличение миналата година. Правителството иска да покаже, че остава отворено и привлекателно за чуждестранния бизнес с надеждата, че компаниите ще внедрят развити технологии и ще устоят на натиска от САЩ и други места да се отдалечат от Китай.

Данните на администрацията, която следи нетните потоци, може да отразяват тенденциите в печалбите на чуждестранните компании, както и промените в размера на тяхната дейност в Китай. Мултинационалните компании имат повече причини да държат пари в брой в чужбина, отколкото в Китай, тъй като развитите икономики повишават лихвите, а Пекин ги понижава, за да стимулира икономиката.

По-ранни данни на Министерството на търговията показаха, че новите преки чуждестранни инвестиции в Китай през първата половина на годината са били най-ниските от началото на пандемията през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 12.08.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още