fallback

Парламентът окончателно прие Закона за въвеждане на еврото

Нормативният акт поставя основите за преминаване към единната европейска валута

19:41 | 07.08.24 г. 1

Като предпоследна точка в програмата и над 10-часов работен ден депутатите в Народното събрание приеха на второ четене Закона за въвеждане на еврото. С него се регламентирани начините за закръгляване след превалутиране на цените на стоки и услуги, банкови сметки, дългови ценни книжа, държавни ценни книжа, държавни и държавногарантирани заеми, ценни книжа, възнаграждения, пенсии, социални помощи и обезщетения и т.н.

В закона е предвидено още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки да могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез банкомат, или в офиса на банка, платежна институция и други. От същата дата се предвижда изплащането на заплати, пенсии, обезщетения, паричните и социалните помощи да се извършва в евро.

Използването на двете валути едновременно ще се случва само в рамките на първия месец от въвеждането на еврото, а в рамките на 6 месеца банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро и в банките, и пощенските клонове.

БНБ ще обменя безплатно, в неограничено количество и без времеви ограничения банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс от деня на въвеждането на европейската валута.

Според законопроекта цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в левове и евро от първия месец след решението за приемане на еврото и до година след въвеждането му в България.  

Двойното обращение на лев и евро ще бъде в рамките на месец и хората ще могат да се разплащат и в двете валути, а търговците ще са задължени да връщат ресто в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство. В периода на двойно обращение търговците може да не приемат повече от 50 броя монети в левове, включително стотинки, при една трансакция.

В закона е разписано, че при въвеждането на еврото търговците не могат да увеличават цените на предлаганите от тях стоки и услуги, когато това не е обосновано от обективни икономически фактори.

Законът за въвеждане на еврото е ключова част от подготовката на нормативната база завлизането на България в еврозоната, като дава на бизнеса и гражданите представа как ще се случи преминаването към европейската валута. Приемането му беше разписано като приоритет и в решението за ускоряване на влизането в еврозоната, което парламентът гласува в края на юли, когато законът беше приет на първо четене.

Законът беше внесен за обществено обсъждане още през март, но стигна до пленарна зала през лятото.  

По време на днешното парламентарно заседание бяха приети на първо и второ четене и промени в Закона за предучилищното и училищното образование, с които беше въведена забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още