fallback

Прихдите от петрол и газ в руския бюджет надхвърлят 1 трилион рубли през юли

От началото на годината в бюджета са влезли 6,7 трилиона рубли от търговията с петрол и природен газ

18:47 | 06.08.24 г. 6
Автор - снимка
Създател

Приходите от търговия с петрол и природен газ в руския бюджет достигнаха 1,07 трилиона рубли (почти 12,8 млрд. долара), съобщава "Комерсант", като се позовава на статистиката на Министерството на финансите. Това е увеличение с 45% спрямо юни и с 33% спрямо същия месец на 2023 година.

На годишна база ръстът се свързва с увеличаването на цената на руския петрол, а на месечна - с допълнителните такси върху приходите на петролните и газовите компании, които се внасят в бюджета четири пъти годишно.

Финансовото министерство спря да публикува данни за цената на руския петрол през миналия май, след като успя да намери начин да заобиколи санкциите на Запада и вече не се съобразява с таван върху цената от 60 долара за барел. По данни на "Комерсант" през юни 2023 година цената на петрола сорт "Уралс" е била 55,45 долаара за барел, но през този юни вече има увеличение до 69,58 долара за барел. Сравнението е за цените през юни, защото петролните компании изчисляват дължимите вноски в бюджета на базата на приходите от предходния месец.

Въпреки същественото увеличение, приходите от търговията с петрол се оказват по-малко от очакваното, сочат изчисленията на руското издание. То посочва, че Министерството на финансите има предварителен план за приходите, изчислен на базата на тавана, и според него през юли в руската хазна е трябвало да влязат най-малко 985 млрд. рубли. Получените средства над този праг се изпращат във Фонда за национално благосъстояние, който се използва за балансиране на приходите в по-слабите месеци на търговията.

През юли допълнителните приходи са 94,5 млрд. рубли, а според разчетите на Министерството на финансите в резервния фонд е трябвало да влязат 145 млрд. рубли. От публикация на финансовото министерсво е видно, че очакваният обем допълнителни приходи от петролните компании през август е 166,7 млрд. рубли.

От началото на годината в руския бюджет са влезли 6,7 трилиона рубли (78 млрд. долара) от търговията с петрол и природен газ. Това е увеличение от 62% спрямо първите седем месеца на 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още