fallback

Германската коалиция върви към нов бюджетен спор

Финансовият министър се опасява, че конституционният съд пак ще се намеси, а другите партии се възмущават, че е коментирал въпроса пред медиите, вместо вътрешно

09:55 | 06.08.24 г.

Поне за кратко изглеждаше, че тристранната коалиция на Германия е предотвратила разрив поради бюджетните разделения, които отдавна преследват правителството на канцлера Олаф Шолц. Финансовият министър Кристиан Линднер обаче изрази съмнение относно ключов компромис по проектобюджета за 2025 г., пише Politico.

„Става ясно, че има конституционни рискове“, коментира Линднер в телевизионно интервю за обществения оператор ZDF.

Юлското споразумение за проектобюджета, постигнато след тежки преговори между социалдемократите, зелените и свободните демократи, беше посрещнато с облекчение в Берлин предвид непреодолимите различия между коалиционните партньори за разходите.

Сделката е крайъгълен камък за оцеляването на коалицията, след като социалдемократите на Шолц изгубиха драматично европейските избори през юни, а подкрепата за Зелените спадна наполовина.

Като се има предвид слабостта на коалицията, оцеляването на правителството до голяма степен зависи от това дали то може да постигне окончателно бюджетно споразумение без сериозен сблъсък.

Коментарите на Линднер могат да доведат до точно такъв сблъсък.

Според експерти проектобюджетната сделка на коалицията е изложена на риск да бъде анулирана от съдилищата на страната, до голяма степен защото планира да използва 4,9 млрд. евро от Германската национална банка за развитие, първоначално предназначени за компенсиране на разходите за високите цени на газа, за други цели.

Според Кристиан Линднер германските лидери ще трябва да се върнат на масата, за да предоговорят бюджетната сделка.

Политиците от другите две партии в управляващата коалиция са възмутени, че Линднер е коментирал това в медиите, вместо въпросът да бъде обсъден вътрешно. Те го обвиняват, че е хвърлил коалиционните си партньори под автобуса.

Генералният секретар на социалдемократите Кевин Кюнерт определя това като „самореклама“. В телевизионно интервю Кюнерт обвинява Линднер и свободните демократи, че искат „да подновят дискусията за социалната държава в Германия“. Поведението на Линднер „превишава границата на поносимото“ в една коалиция, коментира и Саския Ескен от социалдемократите. Тя също така се противопоставя на идеята, че лидерите на коалицията трябва да преразгледат основно проектобюджета за 2025 г.

Финансовият министър Кристиан Линднер обаче защитава подхода си и посочва, че германското правителство вече претърпя огромен удар в края на миналата година, когато конституционният съд издаде забележително решение относно разходните практики. Това отвори огромна дупка във финансите на страната, тъй като стана невъзможно коалицията на Шолц да разчита на мрежа от „специални фондове“ извън основния бюджет. Тези средства позволяваха на коалицията да харчи, като същевременно заобиколи конституционната дългова спирачка, която ограничава федералния дефицит до 0,35% от брутния вътрешен продукт (БВП), освен в извънредни ситуации.

„Аз нося политическата отговорност за нашите държавни финанси“, коментира Линднер в интервю за обществената телевизия в отговор на критиките. „Веднъж се съгласих на коалиционен компромис, който беше колеблив и беше отхвърлен от конституционния съд. Това няма да се случи втори път“, допълва той.

За да избегне нов пристъп на продължителни вътрешни борби, правителството вероятно ще трябва да постигне ново споразумение за проектобюджета за 2025 г. - или поне да установи общо политическо разбирателство, в следващите седмици. Като се има предвид недоволството между политиците в трите партии, остава открит въпросът дали е възможно ново споразумение.

Потенциално по-голямо препятствие ще има в парламента, където народните представители на трите управляващи партии ще уточнят подробностите в окончателния бюджет. Това трябва да стане до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още