fallback

Мелони прави нов опит да получи пари от италианските кредитори

Правителството на премиера на Италия обмисля начин за събиране на повече данъци от финансовия сектор, облагодетелстван от по-високите лихви

20:30 | 02.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Премиерът на Италия Джорджа Мелони търси начини да събере повече пари от банковата индустрия, докато се опитва да задържи гласоподавателите на фона на натиска върху публичните финанси на страната, пише Bloomberg, цитирайки запознати с темата източници.

Длъжностни лица от екипа на премиера са провели дискусии с Министерството на финансите за това как да се съберат повече данъци от кредиторите и застрахователите, които са се облагодетелствали от скока на лихвените проценти през последните няколко години, изтъкат източниците.

Разискванията бяха съобщени за първи път от италиански медии, които посочват, че енергийните компании може също да бъдат изправени пред допълнителни такси.

Правителствен служител отрече, че има планове за налагане на данък върху свръхпечалбите на някои сектори на икономиката, без да даде повече подробности.

По-рано в петък Министерството на финансите отказа да коментира темата и вместо това посочи забележките на ресорния министър Джанкарло Джорджети, който миналия месец подчерта, че банките и застрахователите трябва да подкрепят домакинствата и бизнеса.

Ситуацията напомня на тази от миналото лято, когато план за налагане на 40% данък върху свръхпечалбите на банките предизвика разпродажба на акциите на компаниите от италианския финансов сектор.

„Данъкът върху неочакваните печалби, представен през 2023 г., всъщност завърши с нулев доход за правителството“, коментира Маргерита Стразари от Sempione SIM.

Мелони изпитва затруднения да намери достатъчно пари, за да изпълни всичките си обещания към гласоподавателите, тъй като по-строгата парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) ограничи икономическия растеж, а големият публичен дълг на Италия изсмуква ресурси за лихвени плащания.

Италианският премиер обеща да намали данъците върху заплатите и да запази субсидиите за домакинствата с по-ниски доходи, но е изправена пред натиск да намали бюджетния дефицит на Италия от Европейския съюз (ЕС), след като наруши фискалните правила на блока.

Мелони многократно е казвала, че не само правителството трябва да помогне на по-бедните домакинства и посочва компании, които са спечелили от средата с високи лихви.

Идеята за нов налог върху банките в момента не е включена в нито един проектозакон и дискусиите са на много ранен етап, подчертават източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още