fallback

Стратегически инвестиционни проекти ще получават административна подкрепа в първоначална фаза

С промени в Закона за насърчаване на инвестициите се прави разграничение между финансови мерки и държавна помощ

20:51 | 31.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Министерският съвет одобри промени в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), с които се въвежда възможност за административна подкрепа в първоначална фаза на стратегически инвестиционни проекти. С измененията в закона се прецизират текстове в съответствие с регламент на Европейската комисия, съобщи пресцентърът на правителството.

Разпоредбите се отнасят до индивидуалната финансова подкрепа за предприятия по "схема за помощ“, при която няма да се изискват допълнителни мерки за прилагане. След одобрение на приложимите по закона схеми за регионална помощ и помощ за обучение ще може да се прилагат финансови насърчителни мерки за сертифицираните по закона инвестиционни проекти.

С промените в Закона за насърчаване на инвестициите ще се прави разграничение между финансовите мерки и понятието за държавна помощ, което е определено в Договора за функционирането на Европейския съюз.

Причините за необходимостта от подобно разграничение са в същността на самите мерки. Така например, придобиването на недвижим имот или на ограничено вещно право върху имот, както и финансовото подпомагане на изграждането на техническа инфраструктура попадат в т.нар. "режим непомощ“ и мерките ще могат да се прилагат и в периода, в който националното законодателство се привежда в съответствие с европейското.

Останалите мерки с финансово изражение – обучение, частично възстановяване на осигурителните вноски, направени за сметка на работодателя, безвъзмездна финансова помощ, закупуването на недвижими имоти на цени под пазарните, трябва да отговарят на схемата за регионална инвестиционна помощ и на схемата за обучение, които произтичат и следват правилата на европейския регламент.

От Министерския съвет уточняват, че с предлаганите изменения се урежда възможността да бъдат сключвани споразумения или меморандуми с потенциални инвеститори, извън случаите на процедурата по сертифициране. Предвидена е и възможност да бъде създадена междуведомствена работна група със заповед на министъра на иновациите и растежа във връзка със заявен инвестиционен интерес от потенциален инвеститор, който иска да реализира проект от важно значение за икономиката на страната.

Създадена е нова разпоредба към Закона за насърчаване на инвестициите, при която предоставените финансови средства при условията на схема за регионална инвестиционна помощ и схема за помощ за обучение, смятани за държавни помощи, да бъдат определени за публични държавни вземания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още