fallback

Има риск парите по плана за възстановяване да бъдат намалени заради неизвършени реформи

Финансовият министър напомни, че второто плащане по НПВУ е вписано като приход в бюджета за 2024 г. 

12:07 | 31.07.24 г.

На 7 октомври миналата година България е изпратила искане за второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в размер на 653 млн. евро. Възможно е обаче средствата да бъдат намалени. Това стана ясно от изказване на вицепремиера и служебен финансов министър Людмила Петкова пред депутатите в пленарна зала по време на изслушване във връзка с предложения за изменение на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

За да бъде получено плащането, трябва да бъдат направени всички предвидени реформи и инвестиции, а ако не бъдат направени, е възможно да има „финансова корекция“, каза Петкова.

Има още реформи, които не са изпълнени и са свързани с промени в законодателството, и е възможно да има финансова корекция от страна на ЕК, но не бих могла да кажа в какъв размер ще бъде, каза още тя.

„Сигурно е, че ако не изпълним всички реформи, ЕК ще коригира сумата по втория транш“, подчерта Петкова, като напомни, че второто плащане по НПВУ е вписано като приход и в бюджета за 2024 г. 

Бившият финансов министър и депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Асен Василев посочи, че Законът за личният фалит – едно от условията в ПВУ, е внесен, но все още не е разгледан от Народното събрание. Той призова депутатите да отправят предложения или да внесат свой проект, но да бъде гласуван, защото засяга 1 млн. български граждани.

Василев коментира и негласувания Закон за защита на гражданите, подаващи сигнали, като посочи, че според съществуващата рамка подаващите сигнали след 2021 г. могат да бъдат защитени от закона, а тези отпреди 2021 г. не могат, и това е един от проблемите, на които от европейските институции са обърнали внимание.

Людмила Петкова припомни, че неприетите от 49-ото Народно събрание законопроекти се архивират и процедурата започва от начало, за да бъдат приети от настоящия парламент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още