fallback

Министерството на финансите се задължава да поиска приемане на еврото от 1 юли 2025 г.

Предложението за ускорено приемане на еврото беше гласувано в пленарна зала на първо четене

14:50 | 26.07.24 г. 1

Приоритетно от Народното събрание трябва да бъде приет Законът за въвеждане на еврото, а Министерският съвет заедно с БНБ да подготви цялата нормативна рамка до края на 2024 г. Техническата подготовка за приемане на еврото трябва да завърши не по-късно от първото тримесечие на 2025 г., а при покриване на инфлационния критерий до края на тази година Министерството на финансите се задължава да поиска приемане в еврозоната от 1 юли 2025 г.

В двуседмичен срок след покриване на необходимата ценова стабилност, Министерският съвет се задължава да поиска извънредни доклади от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК) за готовността на страната да приеме еврото. Това предложение за ускорено приемане на еврото на ГЕРБ-СДС приеха народните представителите на първо четене, след като проектът за решение беше гласуван в Комисията по бюджет и финанси в четвъртък.

От „Възраждане“ използваха дебатите, за да призоват за даване на разрешение на провеждане на референдум за еврото, като чрез подвиквания и нападки към депутати опитаха да предизвикат прекъсване на заседанието.

„Според нас от „Възраждане“ България ще се чувства много по-добре, ако запази суверенната си валута – лева, а ако приеме еврото, това да се случи след допитване до народа", каза депутатът Димо Дренчев. Според него евентуалното влизане в еврозоната не трябва да се случва от средата на годината и няма предпоставки за бързане. 

Мартин Димитров от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) изтъкна важността на конкретния ангажимент за изискването на извънреден конвергентен доклад. Възможно е България да изпълни критерия за еврозоната, докато е в предизборна обстановка през септември, затова е важно, че на Министерството на финансите е даден мандат да преговаря за дата за влизане в еврото отсега, каза той.

Димитров припомни, че България има традиции от 1 юли да приема важни финансови решения, като даде пример с валутния борд през 1997 г. и деноминацията на лева.

Влизането е еврозоната ще има сериозна роля за българските граждани и българката държава. Ще доведе до повишаване на кредитния рейтинг и намаляване на лихвения процент, каза още той.

„Убеден съм, че след като България приеме еврото, ще видите, че резултатите ще бъдат отлични и дори и най-големите критици, дори и авторите на фалшивите новини – фалшивите критици ще замълчат“, каза още Димитров.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН) потвърди мнението на партията си, че страната трябва да влезе в еврозоната, когато е готова.

За ускореното въвеждане на еврото гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и шестима от нечленуващите в парламентарна група. Против гласуваха от БСП, „Възраждане“ и петима от независимите депутати, а ИТН гласуваха с „въздържал се“.

„Когато става дума за важни за България приоритети, можем да се обединим и да работим заедно“, каза Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Дебатите продължават с гласуването на Закона за въвеждане на еврото в България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още