fallback

Депутатите одобриха на първо четене над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024 г.

С последните изменения прогнозният размер на финансирането за капиталовата програма до 2026 г. става 6,226 млрд. лв.

10:47 | 24.07.24 г.

Със 185 гласа „за“, 1 „против“ и 1 – „въздържал се“ народните представители одобриха на първо четене в пленарна зала актуализацията на бюджета за 2024 г., която засяга капиталовата програма на общините.

Според Закона за държавния бюджет общините могат да отправят предложения и да коригират предложенията си за финансиране три пъти през годината – в срок до 31 март, до 30 юни и до 30 септември 2024 г. Бюджетът на програмата беше прегласуван през април, а преди седмица Комисията по бюджет и финанси одобри последните промени в Приложение 3 към бюджета, което засяга капиталовите разходи на общините.

С последните предложения, изпратени от местните власти, прогнозният размер на финансирането за тригодишния период на програмата (до 2026 г.) става 6,226 млрд. лв., в това число – 4,552 млрд. лв. за 2024 г., от които 747 млн. лв. са средствата по европейски проекти и 3,8 млрд. лв. – проекти с национално финансиране. Първоначалните планове на Министерството на финансите за 2024 г. предвиждаха за общински проекти да бъдат отпуснати 1 млрд. лв., а в случай че предложените проекти надвишат лимита, да бъдат прехвърлени средства от националната капиталова програма. 

По време на дискусиите в пленарна зала депутатите от всички парламентарни групи се изказаха в подкрепа на актуализацията и предложения модел за финансиране на общините. Негативен коментар имаше единствено от нечленуващата в парламентарна група след разпадането на „Величие“ Красимира Катинчарова, която изрази мнението, че пари трябва да се отпускат единствено за общините с успешни кметове. Именно от нечленуващите в парламентарни групи депутати идват гласовете „против“ и „въздържал се“.

Коста Стоянов от „Възраждане“ заяви, че партията му ще подкрепи актуализацията, но обърна внимание на конкретни технически грешки в заданията на някои от общините.

Мартин Димитров от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) подчерта, че децентрализираният подход на финансиране дава много по-голяма отговорност на общините. Нямат право на оправдания: ние не успяхме, нямахме проектна готовност – на края на годината ще има окончателно класиране и ще се види кой какво е свършил, каза той.

Димитров добави, че общините са в ситуация на национална конкуренция, но не всички са го разбрали, затова например от Община Плевен са подадени заявления за проекти за 50 млн. лв. за тази година, а от Русе – само за 18 млн. лв.

„За първи път в началото на годината всяка община знае с какъв бюджет разполага“, каза той и заяви, че ПП-ДБ ще искат програмата за общините да продължи, защото дава на общините справедлив достъп до капиталовите потоци.

Представители на ДПС подчертаха, че партията винаги е поставяла приоритет върху общините и подкрепиха актуализацията на бюджета. Според Елван Гюркаш разделение между общините по отношение на финансирането няма и единственото условие е да кандидатстват по надлежния ред.

Корнелия Нинова от „БСП за България“ обяви, че за формацията ѝ новият подход на финансиране на общините, въведен чрез бюджета, е по-добър от предходния, защото средствата са добре разписани в закона и могат да се проследят. Тя обърна внимание, че липсва становище на Националното сдружение на общините към актуализацията.

Депутатите определиха срок от 5 дни за предложения между първо и второ четене на проекта за актуализация.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още