fallback

МВФ: САЩ трябва да повишат данъците и да изчакат с намаляването на лихвите

През последните седмици МВФ набляга на необходимостта от повече фискална предпазливост от страна на Вашингтон

18:25 | 18.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералният резерв на САЩ не трябва да намалява лихвените проценти, докато не наближи краят на 2024 г., а правителството на страната трябва да повиши данъците, за да забави нарастването на федералния дълг, включително за домакинствата, които печелят по-малко от прага от 400 000 долара годишно, определен от президента Джо Байдън. Това се казва в подробен доклад на Международният валутен фонд (МВФ), предаде Ройтерс.

През последните седмици МВФ набляга на необходимостта от повече фискална предпазливост, тъй като дефицитът на САЩ продължава да се увеличава въпреки стабилния икономически растеж и докато републиканците и демократите формулират предложения за данъци и разходи преди президентските избори през ноември.

Във вторник главният икономист на фонда Пиер-Оливие Гуриншас заяви пред Ройтерс, че Фед може да си позволи да изчака по-дълго, докато започне да облекчава паричната си политика, най-вече поради силния пазар на труда. Но в оповестения в четвъртък доклад се уточнява, че понижаване на разходите по заемите трябва да настъпи „в края на 2024 г.“, за да се избегнат неприятни изненади в данните за инфлацията.

„Като се имат предвид значителните възходящи рискове за инфлацията - изведени на преден план от изнесените по-рано тази година данни - би било разумно основният лихвен процент да се понижи едва след като има по-ясни доказателства, че инфлацията устойчиво се връща към целта от 2%“, смятат още експертите на Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:24 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още