fallback

Прогнозният бюджет за общински проекти за 2024 г. достигна 4,5 млрд. лв.

Ще бъдат осигурени средства от държавния бюджет за всички претърпели щети от пожарите, каза служебният министър на финансите

15:09 | 18.07.24 г.

Към инвестиционната програма за общински проекти – т.нар. „Приложение 3“ към Закона за държавния бюджет, се добавят още 271 проекта, с което проектните предложения стават общо 2529. Това стана ясно от думите на служебния министър на финансите Людмила Петкова по време на първото заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

С приемането на държавния бюджет за тази година беше решено кметовете на общини да могат да предлагат проекти три пъти през годината – до 31 март, до 30 юни и до 30 септември 2024 г. Бюджетът на програмата беше прегласуван през април, а днес Комисията по бюджет и финанси одобри и предложението на Министерския съвет за втора актуализация на програмата.

С изменението на инвестиционната програма прогнозният размер на финансирането за тригодишния период на програмата (до 2026 г.) става 6,226 млрд. лв., в това число – 4,552 млрд. за 2024 г., от които 747 млн. лв. са средствата по европейски проекти и 3,8 млрд. – проекти с национално финансиране, обясни Петкова.

Тя посочи, че общият брой на подадените към Министерството на регионалното развитие и благоустройството заявления за проектно финансиране са 1790, от тях са подписани 1240 споразумения на обща стойност около 2,6 млрд. лв. за 2024 г.

Авансови плащания са поискани за 217 проекта за около 100 млн. лв., а междинни плащания са поискани по 41 проекта за 36 млн. лв. Направени са и 1,1 млн. лв. авансови плащания за проектиране. Постъпило е само едно искане за окончателно плащане. Това предполага, че само един проект към момента е достигнал до финална фаза.

По време на дискусиите депутатът от ДПС Йордан Цонев призова да се има предвид, че голяма част от проектите ще бъдат приключени през 2025 г. и 2026 г., което значи, че трябва да се предвиди финансиране за тях в съответните години.

Комисията обсъди и обстановката в страната във връзка с възникналите в различни райони пожари. Людмила Петкова заяви, че ще бъдат осигурени средства от бюджета за всички претърпели щети от пожарите. Средствата ще бъдат подсигурени чрез преструктуриране на разходите. Предстои до дни да бъде разписана процедурата за компенсация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:09 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още