fallback

Кохезионните фондове на ЕС се нуждаят от пълна промяна, според доклад

Инструментът не постига целта за намаляване на неравенствата между развитите западни икономики от ЕС и по-новите членки, според документа

19:42 | 18.07.24 г. 1

Инструментът на Европейския съюз (ЕС) на стойност 392 млрд. евро за изглаждане на различията между по-бедните и по-богатите региони на блока се нуждае от основен ремонт, според доклад на ZEW, цитиран от Bloomberg.

Т.нар. кохезионни фондове - една от най-големите опори във финансите на ЕС, които съставляват почти една трета от бюджета за 2021-2027 г., са обсъждани тази седмица. Германският министър на финансите Кристиан Линднер е представил проучването в Брюксел. Авторите са германски икономисти.

Последвалата дискусия предполага, че предстоящите преговори за бюджета на ЕС за периода 2028-2034 г. ще бъдат разгорещени.

В доклада се посочва, че кохезионните фондове се използват неефективно и не постигат целта за намаляване на неравенствата между развитите западни икономики от ЕС и по-новите членки от Централна и Източна Европа.

На фона на нарастването на други геополитически и икономически предизвикателства, като войната в Украйна и необходимостта от декарбонизация, авторите на документа твърдят, че се появяват по-спешни, алтернативни нужди от разходи.

Домакинствата с високи умения и по-високи доходи печелят повече по отношение на работни места и доходи, което води до разширяване на неравенствата в регионите, установява проучването. Отделно на кохезионната политика ѝ липсва фокус, според авторите на доклада, тъй като повече субсидии отиват в развитите държави.

Според документа кохезионната политика има умерени краткосрочни ефекти върху намаляването на регионалните различия и на маргиналните ефекти.

Едно от обясненията за неефективността е различната способност за усвояване на средства, която зависи от административния капацитет, особено по отношение на наличието на човешки капитал, и устойчивостта на институциите в отделните държави.

Констатациите в доклада подчертават, че европейските фондове изтласкват публичните инвестиции на отделните държави. Това нарушава т.нар. принцип на допълняемост на ЕС, но еврофондовете все пак успяват да привлекат частни пари.

Критикува се и липсата на безпристрастна и сравнима оценка на използването на средствата.

По думите на Линднер политиката на сближаване е „свръхфинансирана“. Той обръща внимание, че са усвоени само 5% от наличните пари в бюджета за 2021-2027 г.

На същото събитие отиващият си еврокомисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра контрира, че предвид конкуренцията от Китай и САЩ е необходим пълният потенциал на всички региони на ЕС.

Попитан за проучването на ZEW, унгарският министър на финансите Михали Варга казва, че темата за политиката на сближаване ще бъде приоритет за унгарското председателство на Съвета на ЕС, започнало на 1 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още