fallback

Германия планира да намали наполовина военната помощ за Украйна

Берлин се надява Киев да успее да посрещне по-голямата част от военните си нужди със заемите за 50 млрд. долара, осигурени от приходите от замразените руски активи

21:23 | 17.07.24 г. 2

Германия планира да намали наполовина военната си помощ за Украйна през следващата година, въпреки опасенията, че подкрепата на САЩ за Киев може също потенциално да намалее, ако републиканският кандидат Доналд Тръмп се върне в Белия дом.

Германската помощ за Украйна ще бъде намалена до 4 млрд. евро през 2025 г. от около 8 млрд. евро през 2024 г., според проект на бюджета за 2025 г., видян от Ройтерс.

Берлин се надява Киев да успее да посрещне по-голямата част от военните си нужди със заемите за 50 млрд. долара, които ще бъдат осигурени от приходите от замразени от Запада руски активи. Г-7 одобри финансирането наскоро. Другата надежда на Берлин е, че средствата, предназначени за въоръжение, няма да бъдат използвани напълно.

„Финансирането на Украйна е осигурено в обозримо бъдеще благодарение на европейските инструменти и заемите от Г-7“, коментира германският министър на финансите Кристиан Линднер в сряда по време на пресконференция.

Европа вече е силно разтревожена, че Тръмп, който избра сенатора Дж. Д. Ванс – гласовит противник на подкрепата за Украйна, за свой кандидат за вицепрезидент.

Тръмп предизвика ожесточени критики от страна на западни служители, защото коментира, че няма да защити страни, които не са успели да изпълнят целите на трансатлантическия военен алианс за разходи за отбрана и дори ще насърчи Русия да ги атакува.

Германия е една от тези държави - Берлин многократно пропуска целта на НАТО да изразходва 2% от своята икономическа продукция за отбрана. Това в момента е в процес на промяна. Германия се очаква да изпълни целта на НАТО да изразходва 2% от БВП за отбрана през 2025 г.

Запасите на германските въоръжени сили, вече изтощени от десетилетия на недостатъчно инвестиране, бяха допълнително изчерпани от доставките на оръжие за Киев. Досега Берлин е дарил три единици за противовъздушна отбрана Patriot на Киев, повече от всяка друга страна, с което броят на системите Patriot в Германия намаляха до девет.

Разпокъсаната германска управляваща коалиция, съставена от леви социалдемократи, пробизнес ориентираните либерали и Зелените, се затруднява да изпълни целта на НАТО за разходите поради самоналожени правила, които ограничават размера на държавните заеми, които могат да поемат.

Бюджетът за 2025 г. идва със средносрочното финансово планиране до 2028 г., годината, когато специалният фонд на въоръжените сили за постигане на целите за минимални разходи на НАТО трябва да изтече.

За 2028 г. се очаква дупка от 39 млрд. евро в редовния бюджет. Решения за това как ще бъде запушена дупката вероятно няма да бъдат взети преди изборите през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още