fallback

Съветът на ЕС се е споразумял за проектобюджета на блока за 2025 г.

Договорените поети задължения са в размер на 191,53 млрд. евро, а плащанията – за 146,21 млрд. евро

18:58 | 17.07.24 г.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е постигнал споразумение за проектобюджета на ЕС за 2025 г. Договорените поети задължения са в размер на 191,53 млрд. евро, а плащанията – за 146,21 млрд. евро, съобщават от Съвета.

„Бюджетът за следващата година ще играе важна роля за постигането на дългосрочните приоритети и цели на ЕС. Постигнатото споразумение дава добра отправна точка за преговори с Европейския парламент (ЕП), които се надяваме да позволят бюджетът да бъде приет навреме. Предложеният бюджет има за цел да осигури разумно бюджетиране и да остави резерви за непредвидени обстоятелства“, коментира Петер Банай, унгарският министър, който отговаря за преговорите по бюджета

Съветът подчертава колко е важно бюджетът за 2025 г. да продължи да показва солидарността на ЕС с Украйна и да реагира на свързаните с това кризи.

Съветът счита, че бюджетът за следващата година следва да бъде реалистичен, в съответствие с действителните нужди, да гарантира разумно бюджетиране и да остави достатъчно резерви под таваните на многогодишната финансова рамка (МФР), за да се справи с непредвидени обстоятелства и да отговори на предизвикателствата пред Съюза, посочва се в съобщението.

Проектобюджетът за 2025 г. е в съответствие с резултата от споразумението за преразглеждане на многогодишната финансова рамка на ЕС (МФР 2021-2027 г.), както е посочено в заключенията на Европейския съвет от 1 февруари 2024 г.

Ангажиментите са правни обещания за изразходване на пари за дейности, чието изпълнение продължава няколко финансови години.

Плащанията покриват разходи, произтичащи от задължения, поети в бюджета на ЕС през текущата и предходните финансови години.

Бюджетът за 2025 г. е допълнен от действия в подкрепа на възстановяването от COVID-19 съгласно Next Generation EU, плана на ЕС за възстановяване от пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още