fallback

Украйна влиза във война... със западните облигационери

Киев търси начин да постигне сделка с притежателите на облигации, за да фокусира повече средства в отблъскването на Русия

16:55 | 08.07.24 г. 1

От месеци най-уважаваните военни експерти на Запад настояват, че военната машина на Владимир Путин е напът да изчерпи силата си в Украйна. Това обаче е прогноза, която изглежда напълно в противоречие с реалността по отношение на живота на милиони украинци, живеещи близо до фронтовата линия, пише Telegraph.

Русия всъщност засили опитите си да заличи градовете на Украйна от географската карта. Само през миналата седмица Москва е изстреляла 800 ракети по украински цели, ранявайки десетки войници и невинни цивилни, разкрива президентът на Украйна Володимир Зеленски. Харков все още се държи, но бомбардировките сринаха със земята големи градове като Авдиевка, Вовчанск и Часов Яр.

Пред лицето на тази безмилостна атака Украйна взе смелото решение да започне нова война – само че този път страната се изправя срещу най-мощните финансови организации на Запада. Това е битка, която ще се определя не от тежка артилерия и бомбите, а от разговорите през Zoom и електронните таблици.

В разгара на конфликт, който според служители на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) причинява хуманитарна, социална и икономическа криза за украинския народ, някои от най-влиятелните финансисти в света настояват Киев да започне да погасява дълговете си.

Списъкът включва най-големия мениджър на активи в света, BlackRock, воден от шампиона при етичните инвестиции Лари Финк; френската Amundi, Pimco, американският фонд за облигации Goliath.

И двете страни са съгласни, че Украйна не трябва да изплаща изцяло неизплатените си заеми, тъй като войната наказва достатъчно тежко икономиката ѝ. Растежът на страната се е свил с една четвърт, като разходите за нейната армия се увеличават до 40 млрд. долара годишно – което се равнява на почти една четвърт от нейния брутен вътрешен продукт (БВП). Това означава, че страната трябва да се грижи за дупка от 44 млрд. долара в бюджета си.

Междувременно Украйна е подкрепена от кредит от Международния валутен фонд (МВФ), огромен заем от 50 млрд. долара, който лидерите на Г-7 одобриха миналия месец и ще бъде финансиран от руски активи в чужбина, както и пакет от военна помощ от 60 млрд. долара от Вашингтон.

Държавният дълг на Украйна е нараснал почти двойно от 2019 г. Графика: Министерство на финансите на Украйна

Въпросът, който трябва да бъде решен бързо, е точно колко пари украинското правителство трябва да осигури в крайна сметка. Първият кръг от преговори миналия месец, продължил изтощителните 12 дни, не успя да завърши със споразумение, като и двете страни обвиниха нереалистичните очаквания на другата.

Сега Киев се надпреварва с времето за разрешаване на спора. Двугодишният мораториум, който кредиторите предоставиха на страната малко след началото на инвазията на Русия, изтича на 1 август. Ако сделката не може да бъде сключена преди крайния срок, последствията могат да бъдат катастрофални.

„Ще има политически и символични разходи при дефолт на Украйна“, предупреждава източник, запознат с преговорите. „В някакъв момент Украйна ще трябва да бъде способна да набира пари от частния сектор и това е важно в контекста на реконструкцията на страната – необходими са зашеметяващи цифри“.

Световната банка оценява разходите за възстановяване на Украйна на близо 500 млрд. долара.

Междувременно Сергей Марченко, финансовият министър на Украйна, изясни позицията на страната си.

„Силните армии трябва да бъдат подкрепени от силни икономики, за да печелят войни“, каза той след прекратяване на преговорите. „Украйна показа забележителна издръжливост в лицето на пълномащабното нахлуване на Русия, но балансът е крехък, като зависи от продължаването на последователната, значителна партньорска подкрепа. Навременното преструктуриране на дълга е важна част от тази подкрепа“, категоричен е Марченко.

Група от притежатели на облигации заяви, че е „ангажирана да работи с Украйна за структуриране на сделка, която може да привлече необходимата подкрепа от участниците на пазара“. Но тя предупреди, че предложеното от Киев съкращаване „е значително над очакванията на пазара“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:58 | 08.07.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още