fallback

Германското правителство постигна споразумение за бюджета за 2025 г.

След като бюджетът за 2025 г. бъде одобрен от кабинета, той ще бъде изпратен в парламента за разглеждане от депутатите

10:26 | 05.07.24 г.

Управляващата коалиция в Германия успя да се договори за бюджета за следващата година, както и за нови мерки за стимулиране на икономиката, слагайки край на продължилите седмици спорове, които повдигнаха въпроси относно способността на трипартийния съюз да управлява най-голямата европейска икономика, съобщава Bloomberg.

Канцлерът Олаф Шолц (Германска социалдемократическа партия – ГСДП), министърът на икономиката Роберт Хабек (Зелените) и министърът на финансите Кристиан Линднер (Свободна демократическа партия) подписаха споразумението по време на последните дискусии, които започнаха в четвъртък и продължиха до петък сутринта, разкриват източници, запознати със сделката.

Политиците трябва да представят подробности на пресконференция в 11 ч. местно време в Берлин.

Шолц и неговите министри бяха притиснати да покажат, че коалицията все още е жизнеспособна след провала на изборите за Европейски парламент миналия месец. Това накара основната опозиция в лицето на Християндемократическия съюз (ХДС) и техните по-малки партньори – Християнсоциалния съюз (ХСС), които имат солидна преднина в социологическите проучвания, да поискат възможно най-скоро провеждането на предвидените за есента на 2025 г. парламентарни избори.

Преговорите по плана за финансиране за 2025 г. бяха усложнени от настояването на Линднер за възстановяване на строгия лимит върху държавните заеми тази година, който беше преустановен, за да може Берлин да се справи с разходите около пандемията и енергийната криза след нахлуването на Русия в Украйна. Фискално ястребовият финансов министър ограничи финансирането на различните министерства с изключение на отбраната.

Първоначално правителството искаше бюджетът да бъде одобрен в кабинета в сряда, но това беше отложено, тъй като министрите влязоха в спор заради ограничените средства. Сега те трябва да подпишат плана на 17 юли.

Въз основа на предишни коментари на Линднер, последният пакет за растеж - който ще допълни подобен набор от мерки, приети по-рано тази година - ще включва: инвестиции в обществена инфраструктура; разширяване на данъчните облекчения за фирмите; по-нататъшно облекчаване на корпоративната данъчна тежест; увеличаване на усилията за премахване на бюрокрацията; данъчни стимули за удължаване на трудовия стаж на гражданите.

След като бюджетът за 2025 г. бъде одобрен от кабинета, той ще бъде изпратен в парламента за разглеждане от депутатите.

Очаква се той да получи одобрение както в долната камара, или Бундестага, така и в горната камара (Бундесрат), където са представени 16-те региона, до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още