fallback

Високият дълг в развитите икономики буди тревога сред рейтинговите агенции

Изправените пред избори страни от Г-7 трябва да намерят начин да приложат по-решителна бюджетна консолидация

17:20 | 04.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Набъбващият дълг на САЩ и на останалите развити икономики е изтъкнат от две агенции за кредитен рейтинг, като S&P Global Ratings предупреждава, че само силен пазарен натиск може да промени траекторията.

Анализите, свързани с държавите от Г-7 и други развити икономики фокусират светлината на прожекторите върху дълговете им в седмица, когато две от тези страни са изправени пред важни парламентарни избори. По-рано Банката за международни разплащания предупреди, че правителствата в тези държави са уязвими към рязка загуба на доверие, съобщава Bloomberg.

В доклада си S&P предполага, че перспективата САЩ, Италия и Франция да успеят да запазят дълга на сегашното вече високо равнище, е далечна.

„На настоящия етап от техните електорални цикли само рязко увеличаване на пазарния натиск би могло да убеди тези правителства да приложат по-решителна бюджетна консолидация“, пишат анализатори. „Въпреки това рязкото влошаване на условията за заемане също би увеличило размера на необходимата фискална корекция“, посочват още.

Междувременно Scope Ratings подчерта, че продължаващите по-високи разходи по заеми ще натоварят допълнително бюджетите на тези страни - промяна, която ще „повиши залозите за устойчивост на държавния дълг“.

И двата доклада са публикувани в ден, когато американските пазари остават затворени поради честванията на Деня на независимостта, като анализите излизат в чувствителен момент от изборния цикъл в САЩ, Франция и Великобритания. Американският президент Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск да се откаже от президентската надпревара, гражданите на Обединеното кралство гласуват в четвъртък, а французите ще дадат своя глас за нов парламент този уикенд.

В неделя Банката за международни разплащания публикува доклад, придружен от предупреждения на главния икономист Калудио Борио, който заяви, че пазарният опит показва, че „нещата изглеждат устойчиви, докато изведнъж се оказва, че вече не са“.

САЩ, като най-голямата икономика в света, остават център на безпокойство. Миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ) разкритикува страната за вземането на заеми. Във вторник гуверньорът на Федералния резерв Джеръм Пауъл отново призна, че „нивото на дълга, който отчитаме, не е неустойчиво; пътят, по който вървим, е неустойчив“.

Бюджетният дефицит в страните от Г-7 ще остане завишен с изключение на Германия. Графика: Scope Ratings

И S&P Global Ratings, и Scope Ratings обръщат внимание на честите спорове в американския Конгрес относно тавана на дълга.  Анализаторът на Scope Денис Шен посочва, че подобни дебати показват колко трудно могат да се поправят публичните финанси.

„Ако на този етап е необходима надвиснала заплаха от дефолт, за да се наложат сравнително умерени съкращения на Закона за фискалната отговорност от 2023 г., това подчертава натиска, който може да е необходим, за да се осигури стабилна траектория на дълга“, пише той.

По подобен начин Гил от S&P наблегна на липсата на консенсус в САЩ относно необходимостта от фискални ограничения.

„Широката, двупартийна подкрепа за проактивни мерки за значително намаляване на високите фискални дефицити и ограничаване на нарастването на държавния дълг беше неуловима“, каза той и допълни: „Това се отразява на кредитоспособността“ .

Франция, чиито предсрочни избори накараха инвеститорите, загрижени за фискалната решителност на страната, да поискат по-висока премия върху дълга ѝ, също привлече вниманието на рейтинговите компании.

S&P отбелязва, че перспективите за публичните финанси сега са по-несигурни, добавяйки, че ако изборите в неделя доведат до застой във френския парламент, който не може да постигне съгласие по бюджета, тогава ще се приложи този за 2024 г.

Шен от Scope обаче предупреди, че нарастващият дълг там може да предизвика повече безпокойство у инвеститорите след „съществено“ разширяване на спреда при облигациите на страната спрямо германските им еквиваленти.

„Новото правителство трябва да продължи сътрудничеството си със съседите на Франция и Европейския съюз и да преследва последователна фискална консолидация“, светва Шен. „Спредът може лесно да се разшири повече, ако устойчивостта на френския дълг бъде поставена под въпрос“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още