fallback

Увеличават се общинските проекти, които могат да се финансират през бюджета

Прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с близо 51 млн. лева, съобщават от Министерския съвет

22:30 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Правителството е одобрило увеличаване на броя на общинските проекти, които могат да се финансират чрез държавния бюджет за 2024 г. Това увеличава и прогнозния бюджет на проектите за 2024 г. с 50,8 млн. лева, което налага и промяна в Закона за бюджета, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември 2026 г., през който се предвижда финансираната от бюджета общинска инвестиционна програма, се увеличава с 380,1 млн. лева, допълва се в съобщението.

По програмата могат да се финансират проекти за основен ремонт и реконструкция на улици и общински пътища; основен ремонт, реконструкция и изграждане на ВиК системи и съоръжения публична общинска собственост; основен ремонт и реконструкция на сгради публична общинска собственост, в т.ч. в които се осъществяват дейности в областта на културата, с изключение на обекти, представляващи недвижими културни ценности; благоустройствени дейности в населените места и за проектиране.

Актуализации на общинските проекти се прави на всеки три месеца – към 31 март, 30 юни и 30 септември, съгласно разпоредбите.

В рамките на предвидените срокове са получени писма от кметове на 100 общини с общо 550 броя предложения за промени в списъка с проекти. Общо 24 проекта са заменени с нови, 28 са отпаднали, а при 199 са променени параметри.

Кардинално новите проекти са 299 броя, става ясно от правителственото решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още