fallback

Първите преговори за преструктуриране на украински дълг приключват без сделка

Разговорите ще продължат до постигането на споразумение, казват от Киев

17:08 | 17.06.24 г. 5

Първите официални преговори за преструктуриране на украински облигации за над 20 млрд. долара са приключили без сделка. Частните кредитори са отхвърлили предложението на Киев за облекчаване на дълга, съобщава Bloomberg.

Тъй като изплащането на облигации трябва да се възобнови това лято, Украйна моли притежателите на дългове да приемат по-големи загуби, които биха позволили на страната да финансира отбранителните си усилия срещу Русия и да отделя повече финансови ресурси за икономическо възстановяване след края на войната.

„С наближаването на крайния срок трябва да призовем нашите облигационери да продължат продуктивните и добросъвестни преговори, като по-същественото облекчаване на дълга ще бъде отразено в техните предложения в съответствие с параметрите на Международния валутен фонд (МВФ) и текущата макрофинансова ситуация на Украйна“, казва в изявление министърът на финансите на Украйна Сергей Марченк.

Графика: Bloomberg

Преговорите между Украйна и група притежатели на облигации започнаха преди две седмици. Частните кредитори са подписали споразумения за неразкриване на чувствителна, непублична информация.

Облигационерите не са получавали никакви плащания от Украйна от 2022 г., когато се съгласиха на двугодишен мораториум след нахлуването на Русия. Този срок изтича на 1 август.

В отделно изявление ad hoc групата на кредиторите казва, че се е ангажирала с намирането на сделка, въпреки че смятат, че намалението, предложено от правителството, е „значително надхвърлящо очакванията на пазара“.

От Киев казват, че ще продължат дискусиите „с оглед постигане на по-нататъшен напредък и постигане на принципно споразумение при първа възможност“.

Дългът на Украйна в долари е сред най-зле представящите се на пазарите в понеделник. Облигациите с падеж през 2035 г. поевтиняха най-силно от април насам, като се търгуваха на ниво от 25,78 цента за долар сутринта в Лондон.

Украйна предлага да обмени своите облигации в обращение с нови облигации с падеж до 2040 г. и лихвени плащания, започващи от 1% за първите 18 месеца и с прогресивен ръст на лихвите до 6%. Правителството също така предлага на инвеститорите т.нар. държавен инструмент за извънредни ситуации, който може да започне плащания след 2027 г. Плащанията по този инструмент ще бъдат свързани с целите за данъчни приходи на Украйна, определени от МВФ.

„И двете опции са предназначени да осигурят парични потоци на притежателите на облигации по време на програмния период на МВФ и да осигурят номинално намаление, вариращо между 25 и 60%, в зависимост от възстановяването на страната през програмния период на МВФ“, допълва се в изявлението на Киев.

Както МВФ, така и двустранните кредитори на страната, които включват САЩ и Парижкия клуб, са подписали предложенията на Украйна, според изявлението на правителството. Групата официални кредитори на Украйна вече удължи спирането на изплащането на дълга до 2027 г.

Украйна също така предлага премахване на т.нар. клауза за кръстосано неизпълнение между нейните международни облигации и нейните гаранции за БВП с падеж през 2041 г., чиито плащания са свързани с икономическия растеж. Клауза за кръстосано неизпълнение означава, че неизпълнението на задълженията по един инструмент се пренася върху други.

Последното предложение на Украйна не включва преструктуриране на дълг на държавни компании, за разлика от 2022 г., когато плащанията по тези облигации също бяха замразени.

Групата кредитори предлага 7,75% паричен купон за 40% от непогасените облигации на страната за две емисии с падеж през 2030 г. и 2036 г. и, същевременно, увеличение на купона, като се започне с 0,5%, за три емисии. Облигационерите предлагат и инструмент за възстановяване на остатъка.

Украйна заяви по-рано тази година, че има за цел да завърши преструктурирането на дълга си с частните кредитори не по-късно от средата на 2024 г. Правителството заяви, че неговите предложения са съвместими с параметрите на програмата на МВФ на стойност 15,6 млрд. долара, включително съотношения дълг към растеж и брутни нужди от финансиране.

Групата кредитори е сформирана за първи път през април и представлява собственици на около 20% от облигациите в обращение. Групата включва Amundi, BlackRock и Amia Capital. PJT Partners Ltd. действа като финансов съветник на групата, а Weil, Gotshal & Manges LLP е правен съветник на притежателите на облигации. Rothschild & Co. и White & Case LLP са, съответно, финансови и правни съветници на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 17.06.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още