fallback

Победа на Марин льо Пен заплашва Франция с дългова криза в стил „Лиз Тръс“

Рейтинговата агенция Fitch предупреди, че има сериозни икономически рискове за страната при победа на изборите за „Национален сбор“

13:44 | 13.06.24 г. 5

Франция е изправена пред сценарий в стил „Лиз Тръс“, ако крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин Льо Пен триумфира на предсрочните избори, предупреди финансовият министър Брюно льо Мер, цитиран от Telegraph.

Той се позова на кризата на британския дългов пазар през 2022 г., като предупреди избирателите да не подкрепят партията на Льо Пен, която се представи силно на изборите за Европейски парламент миналата седмица.

„Във Франция е възможна дългова криза“, изтъква Льо Мер пред местни партийни служители. „Сценарият в стил „Лиз Тръс“ е възможен“.

Минибюджетът на бившия британски премиер Лиз Тръс, който разчиташе на големи заеми, за да компенсира мащабните намаления на данъците, беше последван от криза на пазарите на облигации. В крайна сметка Английската централна банка (АЦБ) беше принудена да се намеси, за да стабилизира ситуацията, което доведе до оставката на Тръс след само 44 дни като министър-председател на Обединеното кралство.

Откакто свика предсрочните избори в понеделник, френският държавен глава Еманюел Макрон се опитва да повлияе на гласоподавателите, като твърди, че плановете на „Национален сбор“ ще увеличат държавните разходи със 100 млрд. евро, което потенциално заплашва да повиши разходите по заемите за домакинствата.

В реч в сряда Макрон каза, че загърбването на неговите пенсионни реформи – които увеличиха възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години – ще „докара пенсионната система до фалит“.

Партията на Марин льо Пен, която спечели почти една трета от гласовете на изборите за Европейски парламент във Франция, увеличи своята популярност, като обеща редица промени. Това подхрани спекулациите за скъпа промяна на политиката, ако „Национален сбор“ дойде на власт.

Макрон призова избирателите да се противопоставят както на крайната левица, така и на крайната десница в опит да „изградят общ проект“ за страната.

Минибюджетът на Лиз Тръс предизвика пазарен хаос. Графика: Telegraph

 „Днес нещата са прости: имаме неестествени съюзи и в двете крайности, които не са съгласни за нищо, освен за работните места, които трябва да бъдат споделени, и които няма да могат да изпълнят никаква програма“, изтъкна френският президент. „Вижте какво се случи от понеделник – лихвените проценти се повишиха, пазарите са в паника, европейските и международните партньори са притеснени“, добави той.

Французите са изразили „гняв“, посочи Макрон, но са били наясно, че политиките на „Национален сбор“  и тези на крайната левица са напълно нереалистични.

Рейтинговата агенция Fitch посочи, че има сериозни икономически рискове при победа на изборите за партията на Льо Пен.

Младите избиратели във Франция се насочват към радикални партии. Графика: Telegraph

„Национален сбор“ не представи подробна фискална програма, но се застъпи за намаляване на данъците и по-прогресивна данъчна система. Тя също така призова за протекционистки мерки за защита на френските фирми от глобалната конкуренция“, изтъква Fitch.

Според агенцията политическите предизвикателства могат също така да попречат на структурните реформи, които биха подпомогнали консолидацията чрез стимулиране на икономическия растеж или дори да увеличат рисковете от промени в политиката.

„Въздействието на някои реформи вече се усеща, като например текущите мерки за подобряване на нивата на участие на пазара на труда, които стимулират растежа на заетостта“, добавя Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 13.06.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още