fallback

Финансовото министерство очаква балансирано бюджетно салдо за май

Предвижда се 13% ръст на приходите

19:45 | 03.06.24 г.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец май ще бъде близко до балансирано (излишък в размер на 0,1 млрд. лв.), сочат предварителните оценки на финансовото министерство.

В сравнение с април бюджетното салдо намалява с около 0,5 млрд. лева. Това се дължи основно на извършени разходи с еднократен за годината ефект, както и на изплатени през месеца разходи за възнаграждения на персонала със задна дата (от 1 януари 2024 г.) в държавната администрация, висшите учебни заведения и други.

През май са изплатени и около 0,3 млрд. лв. на селскостопанските производители по програмата за осигуряване на ликвидност за земеделските стопани от първичното селскостопанско производство – животновъди, производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя, тютюн, зърнени култури, слънчоглед и други, с цел смекчаване на негативните ефекти от руската агресия срещу Украйна и наложените санкции.

Приходите, помощите и даренията по КФП към май се очаква да бъдат в размер на 28,2 млрд. лв., което е 37,5% от годишните разчети. Те нарастват с 3,3 млрд. лв., или 13,3 на сто, спрямо същия период на предходната година.

Разходите по КФП (включително вноската на България в бюджета на ЕС) към май възлизат на 28,1 млрд. лв., което е 34,5% от годишните разчети. На годишна база се отчита нарастване, основно при социалните разходи, вследствие на изплатените по-високи пенсии, след влязлото в сила увеличение от юли 2023 г., както и при разходите за персонал, след увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал и при някои други администрации.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 31 май от централния бюджет, възлиза на 0,6 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:47 | 03.06.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още