fallback

Държавата поиска още 200 млн. лева дълг

До декември сумата, с която държавата покрива дефицита в бюджета от продажба на ДЦК, ще възлезе на 2,150 млрд. лева

19:51 | 03.06.24 г. 7

Българската народна банка ще проведе на 10 юни аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност шест години (2191-дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия с падеж 15 май 2030 г. Министерството на финансите преотваря емисията и предлага за продажба ДЦК за 200 млн. лева при 3,25% годишен лихвен процент, съобщи централната банка.

Източник: БНБ

В средата на май успешно бяха пласирани ДЦК за 200 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 3,35%.

Това е четвъртият за тази година аукцион, след като финансовото ведомство възобнови емисионната си активност на вътрешния пазар след повече от едногодишно отсъствие.

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото предложено количество.

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 400 24 213 от 15 май 2024 г.

Финансовото ведомство си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Investor.bg припомня, че предвиденият таван за нов дълг в бюджета е 11,7 млрд. лв., като реално необходимата сума вероятно ще достигне 9,5 млрд. лв., при условие че дефицитът не се окаже по-голям от заложените 5,8 млрд. лв.

Според индикативния календар на Министерството на финансите до края на месеца БНБ трябва да проведе още един аукцион за тригодишни ДЦК за 200 млн. лева, а от юли до края на годината са планирани аукциони за 1,750 млрд. лева.

От началото на годината досега държавата набра общо 700 млн. лева, а до декември сумата, с която държавата покрива дефицита в бюджета, ще възлезе на 2,150 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:51 | 03.06.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още