fallback

Как да имаме по-добра връзка с парите, за да подобрим финансите си

Парите имат значение, откажете се от старите си схващания и се опитайте да си създадете положителна концепция, съветват германски експерти

12:16 | 01.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Финансовата грамотност е съществена част от живота ни, но това не означава, че всички хора са си изградили ясна житейска концепция по отношение на парите. Германски експерти обясняват защо си струва да си изградим такава концепция и как да придобием по-отговорно отношение към финансовото си положение. Техните съвети обобщава Пламен Пенчев в материал за БТА.

Парите имат значение

Независимо дали ни харесва или не, парите оказват огромно влияние върху живота ни. Но може ли всеки от нас да каже, че е финансово грамотен, че отношението му към парите е полезно за самия него и за околните?

На пръв поглед въпросът може да изглежда малко странен. По отношение на парите много хора се задоволяват само с това да имат "достатъчно". Но въпросът, свързан с финансовото ни положение, е по-сложен, отколкото някои хора си мислят.

"Струва си да се вгледате в себе си и да изясните отношението си към парите", препоръчва германският икономист професор Михаел Хойзер.

"Така или иначе няма да стана наистина богат"; "Просто не мога да се справям с парите"; "Богатите са лоши хора": Ако често ви спохождат подобни мисли, то вероятно отношенията ви към парите не е твърде полезно за самите вас. Подобна нагласа означава, че е малко вероятно да сте мотивирани да трупате материални активи или да заделяте пари за старини, посочва ДПА.

Ако смятате, че "парите са мръсни", трябва да се запитате дали това наистина е така, посочва финансовият консултант и журналист Дани Партум.

Същият въпрос трябва да си зададете и ако сте убедени, че никога няма да забогатеете, отбелязва германският експерт.

Негативните нагласи към парите често се коренят в детството

Първата стъпка към изграждане на полезна за нас житейска концепция по отношение на парите може да бъде превръщането на негативните нагласи в позитивни.

Започнете, като си кажете: "Да, ще забогатеем, ако сме умни и упорити" или "Хей, парите ни правят щастливи", съветват германските финансови експерти.

"Винаги трябва да помните, че негативното отношение към парите не е от полза за никого", отбелязва Дани Партум.

Тази нагласа може да бъде анализирана, за да бъде определено каква е причината за нея.

"Ключовият момент (при изграждането на отношението ни към парите бел. ред.) обикновено е свързан с развитието на социалните ни умения", отбелязва Партум. Този процес при всеки човек започва още в детството.

Ако парите са били постоянен повод за безпокойство в семейството ни, когато сме били в детска възраст, то това може да окаже огромно влияние върху отношението ни към тях.

Много често се случва моделите на поведение, които сме наблюдавали и преживели в детството си, да оформят нашия мироглед. Те може да формират нашия характер и да се превърнат в част от живота ни в зряла възраст, отбелязват психолози.

Разбира се, негативното отношение към парите може да се дължи и на финансови затруднения, които изпитваме.

"Ако случаят е такъв, не трябва да се притеснявате да потърсите съвет по финансовите въпроси от някого, с когото не сте свързани житейски", съветва проф. Михаел Хойзер.

Остарели нагласи и предразсъдъци за парите

Отношението към парите често се базира на определени обществени нагласи и предразсъдъци, които в днешно време до голяма степен са остарели, посочват германските експерти.

Например, когато добре облечена жена шофира лъскав спортен автомобил, някои хора все още са склонни веднага да предположат, че тя има богат съпруг или приятел.

"Всъщност тази дама може да е успешен предприемач, но това не е нещо, което много хора биха си помислили", посочва експертът Дани Партум.

Сега си представете същата ситуация, но луксозният автомобил се управлява от добре облечен мъж. То при този случай, много хората ще решат, че този човек е топ мениджър или банкер.

"Това, че скъпата кола може би се дължи на факта, че въпросният господин има успешна жена до себе си, е нещо, което едва ли много хора ще си помислят", отбелязва Партум.

Хората трябва да се освободят от подобни нагласи и предразсъдъци, съветват експертите.

Друга полезна стратегия за промяна на негативното отношение към парите е осъзнатото желание да придобиете финансова грамотност, отбелязва проф. Хойзер.

Например, когато научите повече за търговията с акции на компании и за инвестиционните фондове, ще можете да увеличите спестяванията си. Това е възможно, като инвестирате разумно, дори и малки суми, твърдят германските експерти.

Парите - нова житейска перспектива

И така, ако решите да печелите пари, ви трябва силен мотив. Един от тях е фактът, че можете да направите много добри неща с тях. Тази концепция за парите помага за формиране на положителна нагласа към тях, смята Хойзер. Парите ни позволяват да живеем по-здравословно и по-добре. Това е от полза не само за нас, но и за нашите близки, приятели и колеги, посочва експертът.

Ако имате достатъчно пари  "можете да помогнете и на другите хора, например като направите дарения за социални каузи", съветва Хойзер.

Осъзнаването на факта, че сме спечелили това, което притежаваме, благодарение на собствените си способности, също ще ни помогне да подобрим отношението си към парите, посочват германските анализатори.

"Разбира се, може да отнеме известно време, за да промените отношението си към парите, ако сте негативно настроени към тях. Възможно е да се наложи да се убеждавате, че това е нещо позитивно и полезно, но в крайна сметка си заслужава", категоричен е финансовият консултант Дани Партум.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:16 | 01.06.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още