fallback

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за държавния бюджет

По този начин Вашингтон може да избегне затваряне на държавната администрация

19:15 | 22.03.24 г.
Автор - снимка
Създател

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за държавно финансиране на стойност 1,2 трлн. долара с по-голяма подкрепа от демократите, отколкото от мнозинството републиканци, което доведе до нова заплаха твърд консервативен законодател да отстрани председателя Майк Джонсън, съобщава Ройтерс.

С 286 гласа „за“ срещу 134 гласа „против“ Камарата изпраща мярката до Сената с мнозинство от демократите, който има време да действа преди крайния срок в полунощ, след което части от Министерството на вътрешната сигурност, Службата за вътрешни приходи и Министерството на правосъдието, както и Министерството на финансите и държавният департамент ще започнат да преустановяват работа.

Този ход бележи важна стъпка към прекратяване на повече от шестмесечната битка за обхвата на разходите на Вашингтон за фискалната година, започнала на 1 октомври. Рейтинговите агенции предупредиха, че търканията може да навредят на кредитоспособността на федералното правителство, което в момента има дълг от над 34,6 трлн. долара.

Законопроектът беше приет от Камарата със 185 гласа на демократите и 101 на републиканците, което накара твърдолинейния консерватор Марджъри Тейлър Грийн да въведе мярка за отстраняване на председателя на Камарата Майк Джонсън.

Самият Джонсън се издигна до тази роля през октомври, след като хардлайнери, ядосани, че неговият предшественик Кевин Маккарти е приел мярката за временно финансиране въпреки техните възражения, го свалиха от лидерския пост.

Но Грийн казва, че няма да настоява за незабавно гласуване.

"Подадох молба за отстраняване днес. Но това е по-скоро предупреждение, отколкото заплаха", изтъква републиканецът от Северна Каролина пред журналисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 22.03.24 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още