fallback

Икономист: Няма вариант, в който да се достигне прогнозираният икономически растеж

Бюджетът се готви на база политически амбиции, а не на изчисления, смята Михаил Кръстев

23:27 | 13.12.23 г.

В Бюджет 2024 е заложен оптимизъм без необходимата аргументация защо прогнозата за икономически растеж се различава коренно от тази на други финансови институции. Това каза икономистът Михаил Кръстев в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него бюджетът не се готви на база професионални изчисления, а на база политически амбиции. 3% дефицит явно е новата визия за баланс в бюджета, каза Кръстев, като посочи, че според него няма вариант, в който да се достигне завишения ръст на БВП.

По думите на Кръстев това „надуване“ на приходната част се прави с цел да не се съкращават разходите и в същото време да не се достигне таванът на дефицита от 3%.

„Виждаме, че сигналите, които се изпращат към евентуални инвеститори са изключително негативни. На практика имаме ефективно отменяне на съществуващия от 15 години в България плосък данък с въвеждането на ставка от 15% за компании с голям оборот. Това са тези инвеститори, които искаме да привлечем от чужбина – те не са малки компании, те са големи мултинационални компании, чиито оборот попада в тази норма“, каза Кръстев.

Повишаването на максималния осигурителен праг ще се отрази както на компаниите, така и на домакинствата. Кръстев обясни, че има 160 хиляди български граждани, които получаваха възнаграждения съответстващи на максималния осигурителен доход. Повишаването на прага и на минималната работна заплата ще се отразят негативно и на интереса на чуждестранните инвеститори, защото ще видят темповете на ръст на средната работна заплата и няма да са доволни от капитала, който трябва да отделят за възнаграждения, смята икономистът. 

„Аз не виждам нито един добър сигнал към инвеститорите, даван на базата на промените в данъчното законодателство и на базата на тези бюджети“, каза Кръстев. 

По думите му заложената инфлация от 4,8% е проблем за членството ни е еврозоната. Залага се дефицит от 3%, за да се спазят изискванията от Маастрихт, но също така се залага и инфлация, която би ни отдалечила от еврозоната, посочи той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 14.12.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още