fallback

С бурни дискусии депутатите одобриха „донос-бонус“ и по-нисък праг за плащания в брой

Очаква се между първо и второ четене да бъдат нанесени актуализации на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

17:40 | 24.11.23 г.

Предложените от правителството промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс бяха одобрени на първо четене в пленарна зала. Те са част от пакет данъчни закони, които правителството одобри в началото на ноември, а бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли.

Сред най-спорните елементи от предложените изменения в кодекса е мярката за въвеждане на финансов стимул за лица, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства за укриване на данъци и осигуровки в размер над 100 хил. лв. Според предложението се предлага възнаграждение за лицето, подало сигнал, в размер на 10% от събраните от НАП и/или Агенция „Митници“ допълнителни приходи за бюджета. Идеята придоби популярност като „донос-бонус“.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му няма да подкрепи мярката. Очаква се преди второ четене на закона да бъдат нанесени промени в предложенията. 

Сред другите приети промени е и намаляването на прага на кешовите плащания от 10 хил. на 5 хил. лв. с цел изсветляване на икономиката. С такива мотиви се въвежда и изплащане на заплатите на служителите в ресторантьорския бранш по банков път.

Против предложенията гласуваха „Възраждане“ и ИТН, а депутатите от „БСП за България“ гласуваха „въздържал се“.  

По-рано днес Народното събрание одобри още няколко проекта за данъчни изменения, сред които промени в Закона за местните данъци и такси, Закона за ДДСЗакона за данъците върху доходите за физически лица и Закона за корпоративното подоходно облагане

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 24.11.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още