fallback

Германското финансово министерство замразява разходите

Ведомството задълбочава бюджетната криза след решението на Конституционния съд за финансирането на зелени проекти в размер на 60 млрд. евро

08:49 | 22.11.23 г. 4

Министерството на финансите на Германия е замразило разходите на всички федерални министерства. С това решение ведомството задълбочава бюджетната криза, която разтърси управляващата коалиция след решението на върховния съд от миналата седмица за прехвърлянето на средства, предназначени за справяне с пандемията от Covid-19, в извънбюджетен фонд.

Конституционният съд разпореди миналата седмица управляващите да се съобразят със заложените в основния закон ограничения за финансирането, дълга и дефицитите, чието действие беше временно спряно за известен период заради пандемията. С това съдът отвори дупка в размер на 60 млрд. евро в правителствената хазна – финансиране, предназначено за „зелени“ проекти, посочва Politico.

Правителството ще понесе по-широки финансови последици, произтичащи от решението на Конституционния съд. То ограничава способността на властите да теглят пари от различни специални фондове, които са създадени, за да заобиколят дълговата спирачка на страната. Тя ограничава федералния дефицит до 0,35 процента от БВП, освен в извънредни ситуации.

В писмо до всички министерства държавният секретар Вернер Гатцер казва, че финансовото министерство замразява разходите, "за да избегне по-нататъшни тежести за бъдещи финансови години". Стъпката не засяга вече поетите финансови ангажименти, уточнява Кевин Кюнерт, генерален секретар на Социалдемократическата партия (SPD) на канцлера Олаф Шолц, пред обществената телевизия.

Въпреки че финансовата дупка от 60 млрд. евро теоретично трябва да бъде разпределена за няколко години, на практика ефектът ще се усети незабавно, коментира Тиес Бютнер, професор от университета Ерланген-Нюрнберг, в писмено изявление до парламента. „Има нужда от консолидация в планирането на бюджета за следващата година в размер на 52 млрд. евро“, казва той.

Неспособността на правителството да намери парите, от които се нуждае, за да финансира мащабната си програма за ускоряване на зеления преход и защита на германската индустрия от високите разходи за енергия, води до засилване на призивите, особено от политическата левица, към правителството да спре дълговата спирачка. Една възможност е да се обяви извънредно положение, както стана по време на пандемията и след началото на войната в Украйна.

Членовете на Свободната демократическа партия (FDP), част от тристранната управляваща коалиция в страната, се съпротивляват на призивите за спиране на дълговата спирачка. Финансовият министър на Германия Кристиан Линднер, който е от FDP, заяви миналата седмица, че решението на конституционния съд не оправдава спирането на дълговата спирачка.

Други в правителството обаче настояват за фундаментална реформа на дълговата спирачка, която беше въведена през 2009 г. Според министъра на зелената икономика Роберт Хабек този инструмент е създаден във времена, които вече са отминали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 22.11.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още