fallback

Американският борсов регулатор наложи санкции за 5 млрд. долара през 2023 г.

Годината беше активна за SEC, която заведе дела срещу брокери от Wall Street и водещи играчи в криптоиндустрията

08:23 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) заяви, че мерките ѝ по правоприлагане по време на фискалната 2023 г. са довели до събирането на почти 5 млрд. долара под формата на глоби и пари, които трябва да бъдат възстановени на инвеститори. Годината беше активна за регулатора, който заведе дела срещу брокери от Wall Street и някои от водещите играчи в криптоиндустрията.

Комисията съобщи, че общо санкциите, които е спечелила между октомври 2022 г. и 30 септември 2023 г., са второто по големина количество в историята, съобщава Bloomberg. В позиция SEC подчерта действията си, свързани с дигитални активи, киберсигурност и служители на брокерски къщи от Wall Street, използвали неодобрени платформи за комуникация за извършване на бизнес.

От регулатора посочват, че са заведени 784 мерки за правоприлагане, което представлява увеличение от 3% спрямо 2022 г.

Фокусът на агенцията върху криптосектора накара някои да смятат, че председателят Гари Генслър е един от основните му врагове във Вашингтон. По време на фискалната 2023 г. SEC заведе гражданско дело срещу съоснователя на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрийд.

През годината SEC също така заведе дела срещу редица други водещи играчи в криптосредите, включително най-голямата международна борса Binance Holdings Ltd. и нейния главен изпълнителен директор Чанпън Джао, както и срещу Coinbase Global Inc. Binance, Джао и Coinbase отричат да са нарушили закона и настояват делата на регулатора да бъдат прекратени.

Но макар и високопрофилни, криптомерките са само една част от работата на подразделението по правоприлагане на регулатора. През 2023 г. агенцията също така обяви, че е постигнала договорки с водещи брокерски къщи от Wall Street заради използване на нерегулирани комуникации, както и с одитори за предполагаемо нарушаване на одитните стандарти.

Агенцията също така заяви, че мерките ѝ по правоприлагане са довели до събрани рекордни 6,4 млрд. долара през 2022 г. и 3,9 млрд. долара през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 16.11.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още