fallback

Георги Кадиев: С повишаването на местните данъци правителството прехвърля отговорност

Според Адриан Николов от ИПИ липсва обща оценка на въздействието от данъчните промени

13:49 | 14.11.23 г.

Повишаването на местните данъци и такси, предвидено в проектозакона за местните данъци и такси, е прехвърляне на отговорност от правителството. Това каза пред БНР Георги Кадиев – бивш депутат, бивш заместник-министър на финансите, както и бивш общински съветник. Промените в Закона за местните данъци бяха анонсирани от министъра на финансите Асен Василев като част от пакет данъчни закони

Според него ако общините вдигнат данъците и започнат да събират повече пари, то кабинетът ще намали субсидията за тях.

Кадиев припомни, че последното увеличение на данъци в Столичната община е направено през 2007 г.

Сравнено с други европейски държави, имотните данъци у нас са доста ниски, а в повечето държави годишният имотен данък е 1% от стойността на имота, каза той. Кадиев обаче допълни, че при нашите доходи няма как да се увеличи рязко данъка върху имотите и би заложил по-скоро на увеличаване не на данъка върху сградите, а ръст на таксата, която общината получава при покупко-продажба на имот.

Според Кадиев е по-добре данък сгради да се увеличи само за второ и последващо жилище, както и за обекти, които попадат в категорията на т.нар. туристически данък.

По думите му „при всички положения ще бъде по-лоша събираемостта, хората ще отлагат това плащане, колкото могат“.

Според него увеличаването местните данъци ще неутрализира ефекта от повишаването на заплатите в държавния сектор.

Кадиев очаква повечето от данъчните предложения да не бъдат приети, а бюджетът, който влезе в пленарната зала, да е много различен от проекта на Министерството на финансите.

Икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов смята, че при повишаване на данъка за второ жилище възможен ефект би бил ръстът на наемите, защото наемодателите биха прехвърлили това увеличение върху наемателите.

„Резултатът би бил да направим наемите по-недостъпни. По-скоро интересно е как ще се търси решение на проблема с необитаемите жилища“, каза Николов.

Според него липсва обща оценка на въздействието от вдигането на местните данъци. Николов отбеляза, че трябва да се прецени какво ще бъде отражението на подобно увеличение върху събираемостта, чийто спад е "почти неизбежен".

Събираемостта остава сериозен проблем. Общините изпитват дефицит на ресурс, каза Николов и допълни, че общините имат право да варират в коефициента, който налагат като местен данък.

„Всеки кмет и всеки общински съвет ще трябва да реши отделно - колко е пределната поносимост към повишаването на данъка“, каза той.

Относно Бюджет 2024 Николов коментира, че голямата цел на финансовия министър е борбата със сивата икономика. Според него ще има сериозни корекции по предложения бюджет.

„И идеята с касовите бележки, и идеята с доносите ще отпадне. Таванът за кешовите плащания също най-вероятно ще срещне много сериозна агресивна реакция“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 14.11.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още