fallback

Проектът за Бюджет 2024: 10% ръст на пенсиите и 933 лв. майчинство през втората година

Правителството предвижда повишение на бюджетните заплати с поне 5%

10:39 | 03.11.23 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина предвижда проектът за Бюджет 2024. Това съобщи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов след среща в Министерския съвет на премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев със синдикатите.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство – сумата да е равна на минималната работна заплата, която от януари става 933 лева. Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година. 

Правителството има намерение да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 година от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. 

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов съобщи, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

За да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5 на сто, увеличението им трябва да е с 10 на сто номинално. Конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства, коментира президентът на Конфедерация на труда "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски, и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано", посочи той пред БНР.

На срещата е обявено, че правителството прави анализ на политиката по доходите в сектора на администрацията.

Намеренията са още при формирането на бюджетите в отделните структури да участват и представители на синдикатите, които да представят своите виждания и искания.

Депутатите удължиха срока за внасяне на Бюджет 2024.  Очаква се Министерският съвет да внесе законопроектите в срок до 15 ноември 2023 година.

На срещата между синдикатите с премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев е обсъдено и въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители, съобщава "Труд". В момента всички осигуровки за държавните служители са за сметка на държавния бюджет. А осигуровките на работещите в частния сектор се разпределят между работодател и работник в съотношение 60 на 40, тоест част от осигуровките се удържат от заплатата на работника.

При разработването на бюджета за 2024 г. от Министерство на финансите са предложили и държавните служители да плащат част от осигуровките от заплатите си. За тази промяна от работодателските организации настояват от години. За да стане това, е възможно еднократно заплатите на чиновниците да бъдат увеличени, така че да не почувстват понижение на възнагражденията сред плащане на данъци и осигуровки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 03.11.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още