fallback

Общините ще имат още година да ползват непохарчени средства от бюджетите си

Финансовият министър Асен Василев смята, че не е правилно пари, предвидени за разходи в една година да не се ползват в нея, а да останат по сметките на местната власт

22:59 | 25.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Общините ще имат възможност да ползват преведените им пари за държавни дейности за миналата година още 12 месеца. За това гласуваха на второ четене депутатите от Комисията по бюджет и финанси.

Предложението в проектобюджета е на партия "Възраждане". Според Закона за публичните финанси средствата, отпуснати към 31 декември 2022 г., които не са оползотворени в рамките на една година, трябва да се върнат на държавата. Общините ползват тези средства за отбрана и сигурност, поддържане на районни полицейски инспекции, социални услуги, култура, здравеопазване и други дейности, които са делегирани от държавата.

Финансовият закон въвежда ограничение за разходите, когато има неприет бюджет, да не са повече от предходната година, но удължителният закон е дал право общините да не се съобразяват с това ограничение.

Според финансовия министър Асен Василев не е правилно пари, предвидени за разходи в една година да не се ползват в нея, а да се иска да останат по сметките на местната власт. Той се надява, че текстът няма да бъде подкрепен при гласуването в пленарната зала.

По думите на Василев тези средства не дават директно отражение в бюджета. Той е на мнение, че те няма да се похарчат и през 2023 година. „Общините си правят „куче касички“ и средствата не стигат до българските ученици и учители, посочи той. – Позволихте им да ги държат в едни сметки, без да се използват за образование.“

Финансовият министър се надява да се сложи край на тази практика и уточни, че става въпрос за 1,72 млрд. лева.

Красимир Вълчев от ГЕРБ потвърди, че има неизпълнени обществени поръчки, които се бавят, и понякога се налага да се акумулират повече пари за някои проекти. Според него за образованието при делегираните бюджети е нормално да има преходни остатъци, и за да се изпълнят проектите общините трябва да разполаган със средствата до края на 2024 година.

Председателят на бюджетна комисия Йордан Цонев посъветва депутатите да мислят два дни до четвъртък в зала, когато ще се гласува на второ четене бюджета, да посочат и други аргументи в защита на това предложение.

По време на заседанието депутатът от ДПС обяви, че докато той е председател ще бъде прекратена порочната практика, въведена от ГЕРБ, да се променят данъчни закони с преходи и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет и обясни, че сега прави компромис, тъй като времето за приемане бюджета е за преполовената година, а още не е приет.

„Ще ви го припомня, когато гласувате бюджета може ли да се гласува по закон без данъчни закони“, посочи той и се закани да сложи край на тази иновация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 25.07.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още