fallback

Йелън: САЩ са заплашени от дефолт към 1 юни 

Mинистерството едва ли ще успее да покрие всички правителствени задължения до „началото на юни"

10:10 | 02.05.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че в спора за тавана на дълга е възможен дефолт на правителството още на 1 юни. Резервите обаче могат да бъдат изчерпани и само няколко седмици по-късно, като е невъзможно да се назове точната дата със сигурност, пише Йелън в писмо до председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти. Оценката се основава на наличните към момента данни, предаде Ройтерс.

Джанет Йелън заяви, че министерството едва ли ще успее да покрие всички правителствени задължения до „началото на юни", каквато беше предишната прогноза. Тя предупреди, че САЩ може да се окажат в дефолт още от 1 юни, ако не бъде постигнато споразумение между републиканците и демократите за повишаване на тавана на дълга, фиксиран на около 31 трилиона долара, посочва DPA.

След като на 19 януари бе достигнат таванът на заемите от 31,4 трлн. долара, Йелън заяви пред Конгреса, че министерството на финансите ще продължи плащанията по дълга, федералните обезщетения и ще прави и други разходи поне до 5 юни, като използва паричните постъпления и извънредни мерки за управление на паричните средства.

US TREASURY SECRETARY JANET YELLEN: DEBT-LIMIT MEASURES MAY BE EXHAUSTED BY JUNE 1ST pic.twitter.com/r6DU6MLxVQ

— StockMKTNewz - Evan (@StockMKTNewz) May 1, 2023

“След анализ на най-новите постъпления от федерални данъци, оценката е, че няма да можем да продължим да изпълняваме всички ангажименти на правителството след 1 юни, ако Конгресът не повиши или не премахне тавана на дълга преди това”, се казва в вчерашното писмо на Йелън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 02.05.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още