fallback

Русия премахва данъчните облекчения за „неприятелски“ държави 

Мярката се въвежда заради вкарването на Русия в „черния списък на ЕС“ 

12:17 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Създател

Русия ще се оттегли от споразуменията си за избягване на двойното данъчно облагане с държавите, които ѝ налагат санкции заради войната в Украйна. Известни като „неприятелски страни" според терминологията на Кремъл, тези държави включват членовете на Европейския съюз, сред които България, държавите от Европейското икономическо пространство, които прилагат същите санкции, повечето балкански държави, САЩ, Канада, Австралия, Япония и други страни. Инициативата беше обявена от пресслужбата на Министерството на финансите в канала му в Telegram.

Мярката е предложена в отговор на наложените по-рано от Запада санкции и включването на Русия в така наречения „черен списък на ЕС".

„Едностранното налагане на ограничителни мерки е нарушение на международното право. В съответствие с това Русия има основание да наложи ответни мерки... Предлага се спиране на действието на гореспоменатите споразумения до възстановяване на нарушените права на Русия", поясняват от финансовото министерство, цитирани от „Комерсант“. 

Министерството припомня, че едностранни икономически ограничения срещу Русия са наложени от 2022 г. насам. Отделно от това Министерството на финансите подчертава решението на Европейския съюз да включи Русия в списъка на юрисдикциите, които не сътрудничат в областта на данъчното облагане (черния списък на ЕС). Предлага се постановлението за спиране на действието на договорите за избягване на двойното данъчно облагане да бъде разширено и да обхване всички държави, които са се присъединили към ограниченията.

Понастоящем съответните споразумения са в сила между Русия и 84 държави. Сред тях са Австралия, Белгия, Обединеното кралство, САЩ, Франция, Япония и редица други държави, чиито правителства са решили да се присъединят към санкциите срещу Русия.

България има споразумение за избягване на двойно плащане на данъци с Русия от 1994 г., като то се отнася до данъците, дължими за имущество и за доходи, включително ДОД и данък печалба, показва справка в документацията на НАП. Споразуменията за избягване на двойното данъчно облагане касаят лица и фирми, които имат доходи или имущество, които подлежат на облагане и в двете страни по тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 15.03.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още