fallback

Съветът на ЕС е приел насоките за изготвяне на бюджета на блока за 2024 г.

Съюзът декларира, че остава ангажиран да предостави, заедно с партньорите си, финансово облекчение на Украйна заради войната

16:33 | 14.03.23 г.

Държавите от Европейския съюз (ЕС) са постигнали съгласие по насоките на Съвета за изготвяне на бюджета на ЕС за 2024 г.

Съветът подчертава в свое съобщение, че бюджетът за 2024 г. има ключова роля в разработването и изпълнението на дългосрочните цели и политическите приоритети, договорени от Съюза.

В съобщението се допълва, че Съветът остава ангажиран да предостави, заедно с партньорите, финансово облекчение на Украйна заради войната и да подкрепи нейната устойчивост и дългосрочно възстановяване.

Споразумението предвижда бюджетът на ЕС за 2024 г. да осигури достатъчно ресурси, за да се гарантира изпълнението на програмите на Съюза и да се даде възможност за своевременно изплащане на вече поетите задължения по настоящата и предишната многогодишна финансова рамка.

Съветът подчертава, че всички институции, органи, служби и агенции на ЕС трябва да спазват бюджетна дисциплина, като бюджетират само необходимите разходи, да приемат цялостен и целенасочен подход за стабилизиране на броя на персонала и да намалят административните разходи.

Няколко години на увеличаване на броя на персонала, особено на Европейския парламент, но също и на някои други институции, подкопава институционалния баланс и поставя под значителен натиск бюджетната рамка. Този натиск се засилва от сегашния метод на автоматично актуализиране на заплатите, цените на енергията и общите увеличения на цените в среда на безпрецедентна инфлация, посочва се в съобщението.

Съветът приканва Комисията да предостави по прозрачен начин точни и надеждни прогнози за всички приходи, включително връщания, глоби и годишната сума, дължима от Обединеното кралство през 2024 г. в съответствие със Споразумението за оттегляне, за да има точна оценка на бюджета.

Съветът призовава също така Комисията да представи отделно и незабавно ориентирани към приходите проекти на коригиращи бюджети, за да се избегнат смущения във функционирането на програмите на ЕС. Финансирането ще е главно с преразпределение.

Европейският съвет приканва също така ЕК да представи проектобюджета за 2024 г. най-късно до 22-ра седмица на тази година (края на май-началото на юни – б.авт.). Това ще даде време на националните парламенти да направят преглед, а на Съвета и на ЕП – да подготвят позициите си.

Комисията трябва да включи в резерв бюджетните кредити за поети задължения и плащания, предвидени за нови правни актове или изменения на съществуващи правни актове, които все още не са приети, в съответствие с разпоредбите на Финансовия регламент.

ЕК ще трябва да предвиди и средства за финансиране на разходите за лихвените проценти на макрофинансовата помощ за Украйна за 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:33 | 14.03.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още