fallback

САЩ се обърнаха към пенсионните фондове в опит да не бъде минат лимитът на дълга

Мярката ще даде възможност на министерството на финансите да продължи да извършва федерални плащания, без да увеличи общото ниво на дълга

20:19 | 19.01.23 г. 5
Автор - снимка
Създател

Американското министерство на финансите е започнало прилагането на специални мерки, за да избегне дефолт по плащанията на администрацията, след като федералният таван на дълга бе достигнат в четвъртък.

Ведомството използва финансовите ресурси на два управлявани от правителството пенсионни фонда. Мярката ще даде възможност на министерството на финансите да продължи да извършва федерални плащания, без да увеличи общото ниво на дълга.

Финансовият министър Джанет Йелън е информирала лидерите и на двете партии в Конгреса за действията с писмо в четвъртък. Тя вече ги информира за намерението си да приложи мярката още миналата седмица, когато предупреди, че ограничението на дълга ще бъде достигнато на 19 януари.

Йелън също така повтори, че периодът, в който извънредните мерки ще успеят да избегнат това правителството да остане без пари, е „обект на значителна несигурност“ и призова Конгресът да действа бързо, за да увеличи тавана.

Двата фонда, които се използват, са Пенсионният фонд за държавна служба и инвалидност, който предоставя средства на държавни служители, които са пенсионери или инвалиди, и Фондът за здравна помощ на служителите в пощенските служби.

Това далеч не е първият път, в който министерството на финансите прибягва до подобни действия. От 1985 г. то използва такива мерки поне дузина пъти.

Миналата седмица Йелън предупреди, че министерството предвижда използването при нужда и на трети фонд – инвестиционен фонд за пенсионни средства на държавни служители.

Правителството на САЩ никога не е изпадало в неплатежоспособност по дълга си, припомня CNBC, цитирана от БТА, но допустимият таван на задълженията бе повишаван 22 пъти от 1997 г. до 2022 година, според данни на Службата за бюджетна отговорност. Администрацията на Байдън ще приоритизира преговорите за нов лимит след изтичане на крайния данъчен срок в средата на април, според високопоставен представител на Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 19.01.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още