fallback

Мароко планира да разхлаби обвързването на валутата си с еврото и долара през 2026 г.

През 2018 г. северноафриканската държава започна постепенно преминаване към свободно обращение на дирхама, но процесът беше спрян от пандемията и забавянето на икономиката

10:04 | 26.10.24 г.

Мароко възнамерява да разхлаби режима на обменния курс на валутата си през 2026 г., завръщайки се към постепенния процес на реформи, който беше спрян по време на пандемията, заяви в интервю за Bloomberg News управителят на централната банка Абделатиф Жуахри.

Предвижда се постепенно отдалечаване на мароканския дирхам от сегашната му обвързаност с кошница от евро и американски долар, заяви банкерът във Вашингтон, където участва в годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

"Централната банка е технически готова", а регулаторите работят по план за този ход, обяснява Жуахри. "Имаме готовност и за банките", добавя той.

През 2018 г. северноафриканската държава започна постепенно преминаване към свободно обращение на дирхама, но процесът беше спрян от забавянето на темповете на икономически растеж и удара върху туризма от пандемията от Covid-19.

Мароко се бори и със зачестилите суши, намаляващата подкрепа от страна на арабските монархии от Персийския залив и повишаването на цените на енергията.

Mароканският дирхам е обвързан с международните валути в съотношение от 60% евро и 40% долар.

Жуахри заяви, че на по-късен етап ще се стигне до пазарно определяна валута. Но той добави, че засега е необходимо повече време и "управление" за участниците на пазара, особено за малките фирми, които са двигателят на икономиката на страната.

Властите също така обмислят да емитират еврооблигации на стойност поне 1 млрд. долара до началото на 2025 г., каза още централният банкер. Мароко вероятно трябва да изчака до началото на следващата година заради глобалната несигурност във връзка с президентските избори в САЩ и политиката на следващата администрация в Близкия изток, добави той.

Правителството също така има за цел да разработи пазар за валутни суапове през следващата година като част от плановете на кралството да стартира търговия с деривати, каза Жуахри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 26.10.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още