fallback

Китайската централна банка намали ключови лихви, за да подкрепи икономическия растеж

Едногодишният основен лихвен процент по кредитите (ОЛП) бе понижен с 25 базисни пункта до 3,10%

10:50 | 21.10.24 г.

Китайската централна банка намали ключови основни лихвени проценти по кредитите, както се очакваше, след като миналия месец понижи други разходи по заемите като част от пакета от мерки за стимулиране на икономиката.

Едногодишният основен лихвен процент по кредитите (ОЛП) бе намален с 25 базисни пункта до 3,10% от 3,35%, а петгодишният ОЛП - със същия марж до 3,6% от предишните 3,85%, предаде Ройтерс.

Лихвите по кредитите бяха понижени за последен път през юли.

Гуверньорът на Китайската централна банка Пан Гуншън заяви на финансов форум миналата седмица, че лихвите по кредитите ще се понижат с 20 до 25 базисни пункта на 21 октомври.

На 24 септември паричният орган на Поднебесната империя обяви намаления на нормата на задължителните резерви на банките с 50 базисни пункта и на референтната седемдневна обратна репо лихва с 20 базисни пункта. С това той постави началото на най-агресивните стимули от пандемията от Covid-19 насам, включващи мерки за подпомагане на буксуващия сектор на недвижимите имоти и стимулиране на потреблението.

Миналия месец финансовата институция намали и лихвата по средносрочното кредитно улеснение с 30 базисни пункта.

Данни от петък показаха, че през третото тримесечие икономиката на азиатската страна е нараснала с най-бавния темп от началото на 2023 г., след като инвестициите в недвижими имоти са намалели с над 10% през първите девет месеца на годината. Продажбите на дребно и промишленото производство са се повишили през септември, надминавайки прогнозите на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 21.10.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още