fallback

Вилроа от ЕЦБ се застъпи за „пълна свобода на действие“ при намаляването на лихвите

Според централните банкери обаче през следващите месеци ръстът на цените отново ще се ускори

20:15 | 18.10.24 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да остане гъвкава при намаляването на лихвените проценти в отговор на охлаждащата се инфлация и отслабващата икономика на еврозоната. Това смята гуверньорът на Френската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

В изказването си ден след като паричният орган намали разходите по заемите за трети път тази година, централният банкер се позова на геополитическата несигурност, както и на борбата с упоритата инфлация.

„В моите очи посоката е ясна - трябва да продължим да намаляваме рестриктивния характер на паричната си политика по подходящ начин“, заяви той пред журналисти в Париж. „Но ритъмът трябва да бъде на гъвкав прагматизъм. В условията на много несигурна международна среда, ние запазваме пълна свобода на действие за предстоящите ни заседания“, посочи Вилроа.

След като ЕЦБ ускори темпа на облекчаване, в четвъртък председателят Кристин Лагард по традиция не подсказа какви ще са следващите стъпки на финансовата институция. Пазарите обаче залагат на поредица от съкращения на следващите няколко срещи - като се започне от декември, когато някои инвеститори смятат, че може да се стигне до по-голямо намаление с половин пункт, тъй като инфлацията във валутния съюз вече е потъна до 1,7%.

Според централните банкери обаче през следващите месеци ръстът на цените отново ще се ускори, преди да се установи на ниво от 2% през първото или второто тримесечие на 2025 г. Според тях е много вероятно да има още едно намаление на разходите по заемите при последното заседание за годината.

По-рано в блога си гуверньорът на Естонската централна банка Мадис Мюлер заяви, че инфлацията ще се движи около 2%, тъй като икономиката на региона се задъхва. Той обаче предупреди, че опасностите за повишаване на цените продължават да съществуват.

„Все още съществува риск все още доста бързото нарастване на цените на услугите и свързаното с него увеличение на средната работна заплата да задържат инфлацията в еврозоната над целта на ЕЦБ“, посочи той.

Бавният темп на икономическо възстановяване, особено в Германия и Франция, „потвърждава убеждението, че централната банка вече не трябва да поддържа лихвените проценти на сегашните им равнища, за да забави трайно нарастването на цените“, смята още Мюлер.

Неговият словенски колега Бостян Васле също е по-скоро оптимистично настроен.

„Всичко сочи, че процесът на дезинфлация е по-стабилен“, заяви той пред радио RTV SLO. „Очакваме през следващите месеци инфлацията да се колебае с посока нагоре, преди през следващата година отново да се върне към постепенно забавяне“, обясни финансистът.

Що се отнася до опасенията за състоянието на икономиката на еврозоната, Васле заяви, че „в момента не можем да говорим за рецесия, а за забавяне на растежа“.

Професионалните прогностици също не виждат спад, макар че прогнозите им за брутния вътрешен продукт на еврозоната през 2025 г. леко се влошиха според тримесечното проучване на Европейската централна банка, публикувано в петък.

Инфлацията ще се забави до 1,9% през следващата година и ще се задържи на равнище от 2% в по-дългосрочен план, сочи анкетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още