fallback

Goldman Sachs изненада с ръст на печалбата от 45% през тримесечието

Това е благодарение на ръст при приходите от търговия с ценни книжа и възстановяването на бизнеса с инвестиционно банкиране

17:50 | 15.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Печалбата на американската банка Goldman Sachs Group е нараснала с 45% през третото тримесечие благодарение на изненадващо увеличение на приходите от търговия с ценни книжа и възстановяването на бизнеса с инвестиционно банкиране, съобщава Bloomberg.

Трейдърите на кредитора отбелязаха най-доброто си тримесечие от над три години, като са напът да изпратят и най-добрата си година, като прибраните такси надминават оценките в почти всички бизнес направления. Силното представяне обаче бе отчасти помрачено заради понижение при търговията с инструменти с фиксирана доходност.

От началото на годината цената на акциите на Goldman върви нагоре, след като банката изостави голяма част от амбициите си за развитие в потребителското банкиране и заложи на инвестиционния сегмент. Книжата поскъпват с най-много от трите големи американски банки тази година – с 36%, и в понеделник достигнаха абсолютен рекорд. Във вторник, минути след началото на редовната търговия, те прибавят 0,4% към стойността си.

Резултатите на банката включват и разход от 415 млн. долара заради прекъсването на партньорството за кредитни карти с General Motors, както и с други по-малки партньори.

По-рано миналия месец главният изпълнителен директор Дейвид Соломон предупреди за значително забавяне на приходите, свързани с инвестициите в акции и дълг в звеното за управление на активи. Приходите са в размер на 294 млн. долара, което е драстично забавяне спрямо последните тримесечия, включително записаните над 1,2 млрд. долара в края на миналата година.

Печалбата на банката обаче нараства до 2,99 млрд. долара, или 8,4 долара на акция. Общите приходи пък прибавят 7% до 12,7 млрд. долара.

Звеното на кредитора за търговия с акции отбеляза приходи от 3,5 млрд. долара, което е най-доброто му представяне от първото тримесечие на 2021 г. Налице са и значително по-големи приходи от посредническа дейност.

Приходите от търговията с фиксирана доходност обаче намаляват с 12% до 2,96 млрд. долара. Тези от инвестиционно банкиране пък са в размер на 1,87 млрд. долара, малко над очакванията.

Бизнесът на Goldman за управление на активи и благосъстояние отчита приходи от 3,75 млрд. долара, което е ръст от 16% спрямо година по-рано. Таксите за управление са нараснали с 9%.

В същото време бизнесът, насочен към потребителите – наричан и лошата банка в Goldman – отчете спад на приходите от 32% до 391 млн. долара основно заради раздялата с GM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:51 | 15.10.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още