fallback

Ураганът "Милтън" може да струва на застрахователите 60 млрд. долара

Сумата е сравнима със загубите от урагана "Иън" през 2022 г., който причини вторите по големина застрахователни щети от ураган след "Катрина" през 2005 г.

14:28 | 09.10.24 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Ураганът "Милтън" може да доведе до загуби в размер на 60 млрд. долара за световната застрахователна индустрия, което ще предизвика рязко покачване на цените на презастраховането през 2025 г. и ще повиши акциите на някои застрахователни компании, прогнозират анализатори от RBC Capital, цитирани от Ройтерс.

Ураганът от пета категория се очаква да достигне брега на Мексиканския залив във Флорида рано в четвъртък и може да се окаже един от най-разрушителните, поразявали някога региона, който все още се възстановява от щетите от урагана "Хелън" преди по-малко от две седмици.

Американските власти наредиха евакуацията на над 1 млн. души в крайбрежните райони.

Сгради в Бонита Бийч, Флорида, защитени от урагана с капаци и чували с пясък. Снимка: БГНЕС/EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Сумата от 60 млрд. долара е сравнима със загубите от урагана "Иън", който удари Флорида през 2022 г., заявиха анализаторите на RBC, добавяйки, че тази оценка за "Милтън" би трябвало да е "управляема" за застрахователния сектор. "Изглежда, че пазарите оценяват подобно въздействие като това от урагана "Иън", който донесе загуби за 60 млрд. долара през 2022 г.", посочват анализаторите.

По данни на Swiss Re Institute "Иън" е причинил вторите по големина застрахователни щети от ураган след "Катрина" през 2005 г.

Застрахователите и презастрахователите реагираха на нарастващите загуби от природни бедствия през последните няколко години, като повишиха тарифите и изключиха по-рисковия бизнес. "По-добрите условия на презастрахователните договори, по-широката диверсификация на приходите и по-големите резервни буфери би трябвало да поставят сектора в по-добра позиция от преди", заявиха анализаторите на RBC.

Акциите на глобалните презастрахователи Swiss Re и Munich Re, както и на застрахователни компании на Lloyd's of London поевтиняха тази седмица. Swiss Re, Munich Re и Beazley се търгуваха на рекордно високи нива благодарение на добрите си печалби. "Въпрос на време е акциите да си върнат загубените позиции, тъй като се очертават перспективи за по-твърдо ценообразуване при последващите подновявания на (полиците)", добавиха от RBC.

Анализаторите на Peel Hunt заявиха в сряда, че голям ураган, който навлиза в залива на Тампа и се движи на запад през полуостров Флорида, би бил подобен на реалистичния сценарий за бедствие, изготвен от Lloyd's по-рано тази година, който предвижда загуби в размер на 134 млрд. долара за застрахователния сектор. Lloyd's поддържа набор от задължителни реалистични сценарии за бедствие, за да тества компаниите и пазара като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:28 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още