IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Войната изправя Руската централна банка пред кошмара за всеки гуверньор

В момента се решава дали руската икономика ще има "твърдо", или "меко" кацане през 2025 г., смятат икономисти

11:03 | 09.10.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Налице са първите сигнали за стагфлация в Русия - един от кошмарите за всеки гуверньор, като инфлацията се ускорява, без да може да бъде ограничена, икономиката започва да се забавя, а безработицата е на рекорден минимум от 2,4%. Това е видно от дискусиите, които са водени в Руската централна банка в началото на септември, когато беше взето решението да се повиши основният лихвен процент до 19%.

Ръководителят на институцията Елвира Набиулина, която вече повече от две години успява да се справи с предизвикателствата на санкциите и военното положение, сега предупреждава, че на следващата си среща на 25 октомври банката може да повиши лихвата до 20%, оскъпявайки новото кредитиране.

Според Newsweek санкциите, които Западът въведе срещу Московската фондова борса, засегнаха сериозно валутния пазар. Това се случи през юни и оттогава руската рубла е загубила 17% от стойността си спрямо юана, към 15% спрямо щатския долар и около 10% спрямо еврото. Това води до дисбаланс в търговията и допълнително оскъпява вноса, чиито цени и без това са завишени заради ограниченията срещу Русия. Московската фондова борса спря търговията с валути заради санкциите на Запада.

В последните месеци заради страха от вторични санкции за банковия сектор се усложниха и разплащанията между Русия и основния ѝ търговски партньор в момента Китай и това също се отразява на цените на руския пазар.

Прогнозите в Русия сочат, че икономиката вероятно ще запише ръст от 3,9% през 2024 година, което е повече спрямо западните икономики. Основният двигател на този икономически растеж обаче е войната - разходите за отбрана и сигурност се увеличават с 25% до 140 млрд. долара.

В централната банка отбелязват и прегряването на руската икономика в първата половина на 2024 година, високите цени на хранителните продукти заради лошата реколта тази година, както и високите цени на бензина. В протокола от заседанието през септември е записано, че повишението на цените през юли и август се оказало по-голямо от очакванията - по данни на официалната статистика през август инфлацията наближава 9 на сто, или повече от два пъти над желаните от централната банка 4 на сто.

В същото време като обнадеждаващ фактор е посочено, че увеличените доходи на руснаците се насочват основно към увеличаване на потреблението, а компаниите са натрупали средства в последните години, които да им позволят да продължат да инвестират. Остават на високо ниво и държавните поръчки. Сериозни проблеми обаче носи липсата на работна сила, което си личи от продължаващия спад на безработицата - до безпрецедентните 2,4%. Много компании се оплакват, че нямат достатъчно служители, за да разширят производството си, а търсене има.

Една от причините за недостига на работна сила е войната в Украйна - доброволците в армията получават сериозни за много региони суми, за да подпишат договор с военните. Еднократният бонус, който плащат губернаторите, например вече стига и до 3 млн. рубли (над 31 хил. долара), обявени преди дни в Белгородска област. В други части на страната властите са "по-скромни", но предложените суми варират между 1 млн. и 2 млн. рубли. Отделно от това са плащанията от федералния бюджет - 400 хил. рубли еднократно, заплати и други социални придобивки (отлагане на плащане на кредити, евтино кредитиране и т.н) за военнослужещите и техните семейства.

Забавяне на икономическата активност носи и ангажиментът към ОПЕК+ за намаляване на добивите на петрол, посочват още от централната банка на Русия. Приходите от петрол са водещо перо в руския бюджет.

Има ли изход от кризата?

Икономисти, цитирани от Bloomberg, потвърждават, че в момента се решава дали Русия ще има "меко" или "твърдо" приземяване на икономиката през 2025 година. Въпреки трудностите обаче, освен ако цените на енергоносителите не намалеят, руската икономика не е заплашена от стагфлация, пише още агенцията. Но и ситуацията може бързо да се промени - в началото на септември малко икономисти в анкетата на Bloomberg прогнозираха, че основният лихвен процент ще бъде увеличен със 100 пункта до 19%.

В момента цената на европейския сорт Брент на петролните пазари се движи около 77 долара за барел въпреки напрежението в Близкия изток. Този сорт е референтен за повечето петролни договори, а руският сорт Уралс се търгува с голяма отстъпка заради санкциите, които наложи Запада срещу петролния сектор на Русия още през 2022 година. 

В Newsweek виждат една възможност за спасение на икономиката в следващите месеци - златните резерви на централната банка. Те са общо 2,34 тона, или 29% от всички резерви на банката, а цената на златото е с 27% по-висока заради геополитическата нестабилност в Европа и Близкия изток.

Приходите от продажбата им ще влязат в бюджета за 2025 година и могат да стабилизират стойността на руската рубла, посочва още изданието. По данни на "Интерфакс" през август златните резерви на руските банки са намалели с 10%, или 5,7 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 55 минути
"Те са общо 2,34 тона"......"август златните резерви на руските банки са намалели с 10%, или 5,7 млн. тона". ... рия цифри верно за нищо ги нямате! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
khao
преди 1 час
До: Tikva007 ама разбира се,лапач.... трябва да се пише само добро за блатная, всичко друго е долна евроатлантическа лъжа! Без мозък ли се роди или го загуби на покъсен етап? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 16
Tikva007
преди 1 час
Поредният тюрлюгювеч за руската икономика, която се изсмя на цялата армия оракули през 2022, начело с БайПън. И пак блянът: *Налице са първите сигнали за стагфлация в Русия*, а по-нататък: *Въпреки трудностите обаче, освен ако цените на енергоносителите не намалеят, руската икономика не е заплашена от стагфлация, пише още агенцията.* Последно? Или тази статия е онази същата, която пускаха тук миналата есен за краха на руската икономика през 2024?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още