fallback

БНБ ще упражнява надзор над дружествата за управление на криптоактиви

От 30 декември централната банка ще прилага подходящите надзорни практики, които са в сила в Европейската система за финансов надзор

17:27 | 08.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От 30 декември Българската народна банка (БНБ) ще упражнява надзор над дружествата за управление на криптоактиви, съобщи на сайта си централната банка. Банковият регулатор взе решението, като се съобрази с европейския регламент и становището на Европейския банков орган (EBA) за подходящите надзорни практики в Европейската система за финансов надзор.

Промените в насоките на EBA засягат характеристиките на рисково базирания подход при надзора на борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма, както и мерките, които да бъдат взети при упражняване на надзор. С измененията се разширява обхватът на оценяваните субекти и в него се включват дружествата за управление на криптоактиви, посочват от БНБ.

Европейският регулатор дава още и препоръки как да се проверяват източниците на информация, които компетентните органи следва да вземат предвид при оценката на рисковете от изпирането на пари и финансирането на тероризма, свързани с доставчиците на услуги за криптоактиви.

За своята преценка компетентните органи са длъжни да си сътрудничат и да обменят информация с други заинтересовани страни, включително органи за пруденциален надзор, звена за финансово разузнаване, данъчни органи, правоприлагащи органи, съдебни органи и надзорни органи, които контролират изпирането на пари и финансирането на тероризма на трети държави.

Насоките подчертават още значението на последователния подход при определяне на надзорните очаквания, когато няколко компетентни органа отговарят за надзора на едни и същи институции, посочват още от БНБ. В тях се подчертава още значението на обучението, при което служителите на компетентните органи трябва да разполагат с технически умения и експертни познания, необходими за проверките. 

Те трябва да определят кредитните или финансовите институции във всеки сектор, които имат достатъчно на брой сходни характеристики, за да бъде обосновано включването им в една група. За тях ще се прилага оценка за нивото на риск, на който са изложени, като се вземе предвид размера им, естеството на тяхната дейност, вида обслужвани клиенти, географската област, в която осъществяват дейност, както и механизмите им за доставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още