fallback

Мусалем от Фед: Паричната политика не трябва да се облекчава твърде бързо

Миналия месец представителите на Фед понижиха основния си лихвен процент с половин пункт

22:00 | 08.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Председателят на Федералния резерв в Сейнт Луис Алберто Мусалем заяви, че подкрепя решението на централната банка на САЩ от миналия месец да понижи лихвените проценти с половин пункт, но подчерта, че би предпочел по-нататъшните намаления да бъдат по-плавни.

„Като се има предвид състоянието на икономиката днес, считам, че рисковете от прекалено голямо облекчаване твърде рано са по-големи в сравнение с тези от прекалено малко облекчаване твърде късно“, посочи той на събитие в Ню Йорк, цитиран от Bloomberg.

„Вярвам, че по-нататъшното постепенно намаляване на основния лихвен процент вероятно ще бъде подходящо“, каза още централният банкер. „Търпението ни послужи добре в стремежа към ценова стабилност и остава водеща сега“, смята той.

Миналия месец представителите на Фед понижиха основния лихвен процент с половин пункт - по-голям от очаквания ход, който според гуверньора на централната банка Джером Пауъл имаше за цел да защити силния пазар на труда.

Алберто Мусалем изтъкна, че подобен ход е бил подходящ, тъй като инфлацията се забаявя към целта от 2% по-бързо, отколкото е очаквал. Той прогнозира, че предпочитаният от Фед измерител на инфлацията - ценовият индекс на разходите за лично потребление - ще се доближи до 2% през „следващите няколко тримесечия“.

Пазарът на труда

Ръководителят на Фед в Сейнт Луис заяви в скорошно интервю за Financial Times, че предпочита да понижава лихвените проценти „постепенно“ след неочаквания ход през септември, като добави, че централните банкери са започнали цикъла на облекчаване от „силна позиция“.

Според данните на Бюрото за трудова статистика, публикувани миналата седмица, през септември пазарът на труда в САЩ е добавил нови 254 хил. работни места, или най-много за последните шест месеца. В същото време равнището на безработица се е понижило до 4,1%. По-силният от очакваното доклад за заетостта намали опасенията за пазара на труда, като свали част от натиска върху Фед и даде възможност на финансистите да съкращават разходите по заемите с по-бавни темпове занапред.

„Както пазарът на труда, така и инфлацията са в добра позиция и виждам, че рисковете са балансирани“, заяви Алберто Мусалем. След речта си във вторник той добави, че силният доклад за заетостта не е променил виждането му за това накъде трябва да се насочат лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още