fallback

Кредитен консултант: Очакваме покачване до 0,3% на лихвите за следващата година

България остава остров на ниските лихви, смята Елена Михайлова

16:58 | 07.10.24 г.

България остава остров на ниските лихви, каза кредитният консултант Елена Михайлова в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите ѝ страната е в топ пет на държавите с най-ниски лихви в света.

Тя припомни, че заради COVID-19 и стагнацията в цял свят лихвите са достигнали 8-9%, а в някои страни и над 13%. Макар че вече се охлаждат и започват да падат, никъде не са на стойностите от 2,18% - 2,19%, каквито са в България, коментира Михайлова.

„Не очакваме драстични покачвания на лихвите за следващата година. Докато депозитите са на ниски лихви, и лихвите по кредитите няма как да са високи. Имаме много голяма база спестявания в банките. Очакваме покачване от 0,1% – 0,3%, което няма да се усети много в месечната вноска“, каза още кредитният консултант.

Относно мерките, наложени от Българската народна банка (БНБ) от 1 октомври с цел затягане на жилищното кредитиране, Михайлова отбеляза, че според нея това са рамки, а не ограничения.

Тя коментира самите мерки, първата от които предвижда да се финансират не повече 85% от пазарната оценка на имота, а другите 15% да са самоучастие.

Към момента имахме малко банки, които даваха 90-95% по изккючение, но масово кредитите се отпускаха при 85% от пазарната оценка, каза тя. По думите ѝ това не е отклонение или нещо ново на пазара, именно тъй като малък процент от кредитите са били при други условия.

Следващият критерий на БНБ е, че срокът на кредита може да е максимум до 30 години. Михайлова припомни, че в България това е срокът, за който масово се сключват кредити, а 35-годишен кредит е предлаган единствено при много висока вноска, но не е харесван вариант нито от банките, нито от клиентите.

Според нея пазарът допуска клиенти, които са по-грамотни финансово и имат спестени средства за собтсвено участие.

„Ако преди правехме допълване на ипотечния кредит с потребителския, за да направим двете вноски по двата кредита, клиентът трябва да има по-висок доход. Остават или хората без самоучастие с много високи доходи, които могат да си позволят комбиниране на два кредита, или хората със солидно самоучастие“, каза Михайлова.

Третото изискване, наложено от БНБ е, 50% от нетния доход на клиентите, които искат да изтеглят кредит, да остава за живеене. Според Михайлова това е критерият, който най-много би се усетил като промяна и регулация на пазара, защото към момента банките са допускали и 40% да остават за живеене, а 60% да са вноска.

Кредитният консултант коментира още какви спестени средства трябва да има човек, за да си купи жилище. Тя даде пример с имот за 200 000 евро, при който клиентът трябва да предвиди 15% самоучастие, или 30 000 евро и 8% за разходи по сделката – към 16 000 евро.

„Трябва да имаме 46 000 евро подготвен кеш. Което дава 170 000 евро кредит. Ако го сложим за 30 г., вноската излиза 1300 лв., което означава, че търсим доход на кредитоискателя 2600 лв.“, обясни Михайлова.

Тя допълни обаче, че обикновено домакинствата теглят кредит заедно и се има предвид общият доход на семейството.

Още разговори гледайте на сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:58 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още