fallback

Вилроа дьо Гало: ЕЦБ вероятно ще намали лихвите през октомври поради риска от слаба инфлация

Според него банката трябва да се върне към „неутралната“ лихва през 2025 г.

15:41 | 07.10.24 г. 3

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще намали лихвените проценти на 17 октомври, тъй като икономическият растеж е слаб и това повишава риска инфлацията да не достигне целевите 2%. Това заяви гуверньорът на Френската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Ройтерс.

През тази година базираната във Франкфурт банка вече два пъти намали лихвените проценти от рекордно високите им нива и сега пазарите очакват още по-бързо облекчаване на паричната политика. Подобни ходове през октомври и декември са напълно включени в залозите на инвеститорите, тъй като инфлационният натиск отслабва по-бързо, отколкото финансистите очакваха.

„През последните две години основният ни риск беше да превишим твърде много инфлационната си цел от 2%. Сега трябва да обърнем внимание и на другата опасност - да подминем целта си поради слаб растеж и твърде продължителна рестриктивна парична политика“, посочи централният банкер пред италианския вестник La Repubblica.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Кристин Лагард направи най-силния досега намек, че предстои намаляване на разходите по заемите през октомври.

Франсоа Вилроа дьо Гало прогнозира по-нататъшни намаления на депозитната лихва от 3,5% през следващата година и заяви, че ЕЦБ трябва да се върне към „неутралната“ лихва, която нито забавя, нито стимулира растежа, някъде през 2025 г.

„Ако догодина се задържим трайно на инфлация от 2% и сме при все още вяла перспектива за растеж в Европа, няма да има никаква причина паричната ни политика да остане рестриктивна и лихвите ни да са над неутралния лихвен процент“, посочи финансистът.

Той не направи оценка на неутралния лихвен процент, но заяви, че пазарите го определят на около 2%. Това би означавало още шест намаления, включително две през тази година и четири през 2025 г., ако ЕЦБ продължи практиката си да го променя на стъпки от по 25 базисни пункта.

Макар че цената на петрола се повиши миналата седмица заради сътресенията в Близкия изток, Вилроа заяви, че Европейската централна банка е склонна да не обръща внимание на подобни шокове, при условие че са временни и не се отразяват на основните цени.

„Победата срещу инфлацията се вижда, но това не е причина да сме самодоволни и да се отпуснем в предварително зададения курс“, добави гуверньорът на Френската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още