fallback

АЦБ започна работа с инфлуенсъри, за да достигне до поколението Z

Централната банка осъзнава, че губи връзка с младото поколение

16:50 | 05.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Часове след като намали лихвените проценти за първи път от четири години, 65-годишният Андрю Бейли направи своя дебют в TikTok.

Това беше предпазлив ход на гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) в социалната мрежа, известна с танците си и забавните си клипове с имитации на пеене. Вместо да опитва каквито и да било подобни подвизи, Бейли излезе от зоната си на комфорт, като седна с финансов инфлуенсър, за да обясни паричната политика на по-младото поколение, което става все по-подозрително към централното банкиране. Той дори изостави вездесъщото си сако и вратовръзка, за да създаде по-свободна, достъпна атмосфера, пише Bloomberg.

„Прочетох всички тези статии за влиянието на Тейлър Суифт и си казах: Да, интересно е, но не е голямата история“, сподели Бейли пред интервюиращата го Абигейл Фостър. Той спомена име, което със сигурност ще резонира с младежите, докато обсъжда битката на АЦБ за ограничаване на нарастващите цени. (Разхищенията на феновете на Тейлър Суифт могат да направят тази задача по-трудна, след като турнето ѝ премина през Великобритания това лято).

Интервюто е част от еволюцията на начина, по който 330-годишната централна банка, основана, за да финансира войните на Уилям III във Франция, се опитва да комуникира с поколението Z, което чете малко вестници и финансови новини. Въпреки че едва ли е станало вирусно, видеото на Бейли е гледано над 42 хил. пъти в TikTok и почти 3000 харесвания в Instagram.

През последните месеци АЦБ привлече инфлуенсъри, за да разшири аудиторията си, натрупвайки повече последователи в Instagram, отколкото Европейската централна банка.

Подобен обхват е важен не само заради променящите се навици за потребление на новини, но и заради новите, по-предизвикателни отношения на АЦБ с обществеността. Въпреки че по-възрастните поколения може би си спомнят как световните централни банкери се притичваха на помощ по време на финансови кризи в миналото, неотдавнашният инфлационен шок подтикна АЦБ и другите централни банки драстично да увеличат разходите за заеми, правейки ипотеките и заемите за автомобили все по-недостъпни.

„Кризата с разходите за живот значително увеличи интереса на младите хора“, казва Фостър, 30-годишна жена, дипломиран счетоводител, която интервюира Бейли. По-младите хора могат да се „почувстват доста изолирани от финансовите институции“, смята тя, визирайки широко разпространената дезинформация онлайн относно личните финанси.

Освен че редовно публикува видеоклипове в социалните мрежи, обяснявайки повече за студентски заеми, пенсионни планове и инвестиционни спестовни сметки, Фостър също така основава и управлява Elent, която организира семинари по финанси в училища и офиси.

Като цяло общественото доверие в банката спадна, тъй като цените скочиха, а най-младите възрастови групи се оказаха най-недоволни от представянето на АЦБ, сочи последното проучване на инфлационните нагласи. В същото време политически фигури като бившия министър-председател Лиз Тръс започнаха все по-активно да обвиняват централната банка за проблемите на Великобритания.

Онлайн циркулират теории за това как политиките на централните банкери изострят неравенството или че планираните от тях цифрови валути имат за цел да контролират поведението на хората. АЦБ е изложена на риск да загуби връзка с нарастващия сегмент от потребители в момент, когато решенията за лихвените проценти навлизат дълбоко в живота на британците.

И все пак банката трябва да действа внимателно, тъй като едно-единствено прилагателно от ключов политик може да накара пазарите да се сринат. Запитана за стратегията си в социалните мрежи, АЦБ призна, че засилва усилията си да достигне до младите.

„Смятаме, че е важно банката да обясни какво и защо правим на възможно най-широка аудитория“, коментира говорител на банката. „Ето защо увеличаваме усилията си да достигнем до хората на местата, където получават новини и информация.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 05.10.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още