fallback

Гърция затвори поредна глава в историята си, продавайки последния си дял в местна банка

Останалият дял от 8,4% в NBG ще бъде прехвърлен на държавния инвестиционен фонд

09:42 | 03.10.24 г.

Гърция приключи в четвъртък повторната приватизация на кредиторите си с продажбата на дял от 10% в National Bank of Greece (NBG) на фона на силно търсене от страна на инвеститори, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Продажбата набра 690 млн. евро, които ще бъдат използвани, за да се помогне на Гърция да намали публичния си дълг – най-големият в еврозоната като процент от икономическото производство.

Контролираният от държавата фонд за спасяване на банките HFSF е продал 61,4 млн. акции от National Bank – втората по големина гръцка банка по пазарна капитализация, за по 7,55 евро на акция чрез процес на букбилдинг и публична оферта в Гърция, която приключи в сряда.

Оценката бе в средата на първоначално посочения ценови диапазон от 7,3 - 7,95 евро на акция.

„Имаше силно търсене от чуждестранни и местни инвеститори, като предлагането бе презаписано 12 пъти“, казва представител, включен в процеса, за Ройтерс при условие за анонимност.

Друг представител е потвърдил презаписването и крайната цена.

HFSF, който бе стартиран през 2010 г., започна разпродажбата на дяловете си в четирите най-големи кредитора на Гърция миналата година, след като инжектира около 50 млрд. евро в тяхна подкрепа в замяна на акции през дълговата криза.

След продажбата HFSF ще прехвърли останалия дял от 8,4% от National Bank of Greece на гръцкия държавен инвестиционен фонд.

„Гръцката държава ще премахне всички специални права, които се полагат на [дела от] 8,4%“, казва един от източниците.

HFSF продаде дяловете си в Eurobank, Alpha Bank и 22% от National Bank в края на 2023 г., след като Гърция си върна инвестиционния кредитен рейтинг, както и 27% от Piraeus Bank тази година.

Ходът се разглежда от инвеститорите като сигнал за икономическото възстановяване на Гърция, макар че мнозина обикновени гърци все още страдат от дългосрочните ефекти на кризата.

Акциите вероятно ще бъдат прехвърлени по-късно в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още